Utrecht legt registratie passanten binnenstad voor aan Autoriteit Persoongegevens

winkelen utrecht.jpgwoensdag 13 juli 2016

De Autoriteit Persoonsgegevens is door de gemeente Utrecht gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het registreren van bezoekers van de binnenstad op basis van mobiele telefoongegevens. De gemeente stelt dat dit verboden is op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Het bedrijf Citytraffic doet dit in Utrecht al enkele jaren op zeker twee meetpunten in de stad. Op grond van mobiele telefoons met wifi of bluetooth worden bezoekers van de binnenstad geregistreerd. Bijvoorbeeld waar ze lopen, hoe lang ze blijven en of ze vaker terugkomen in de stad. De big data die hiermee wordt vastgelegd is van grote waarde voor marketeers die hierop bijvoorbeeld marketingacties organiseren en wordt daarom door Citytraffic verkocht aan diverse bedrijven.

CityTraffic doet dit soort tellingen in meerdere grote steden. Het bedrijf wil niet prijsgeven op welke locaties in Utrecht precies passanten worden geteld. En daar verzet de gemeente zich tegen omdat ze vindt dat dit openbaar moet zijn en passanten dan op z'n minst toestemming moeten kunnen geven om hun gegevens op te slaan. Daarover gaat de Autoriteit Persoonsgegevens zich nu buigen.

« Terug

Sluiten