Over Risico- en crisiscommunicatie

Risico- en crisiscommunicatie

LET OP: lokatie Paushuize! Aanmelding is gesloten! Risico- en crisiscommunicatie. Vroeg of laat krijgt bijna iedere communicatieadviseur of organisatie ermee te maken. Risicocommunicatie gaat over bestaande en toekomstige risico's waaraan mensen blootstaan, dus voordat een ramp of crisis zich voordoet. Crisiscommunicatie vindt plaats tijdens en na een ramp of crisis. Mensen willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, waar ze aan toe zijn en hoe het probleem wordt opgelost. Op dinsdag 4 maart komt dit aan de orde bij de UCK-bijeenkomst over risico- en crisiscommunicatie. (op foto: dr Al-Sahaf)

Goede crisiscommunicatie zorgt voor het verspreiden van juiste, eenduidige, tijdige en begrijpelijke informatie. Maar wat is goed? Wat moet je als organisatie en als afdeling communicatie doen tijdens een ramp en wat moet je vooral niet doen. Hoe organiseer je crisiscommunicatie? Hoe kun jij je er zo goed mogelijk op voorbereiden?

Wil je antwoorden op bovenstaande vragen, meld je dan aan. Drie deskundigen praten je bij. Anna Fallon, communicatieadviseur bij de Veiligheidsregio Utrecht. De Veiligheidsregio is een samenwerkingsverband tussen de hulpdiensten en de 29 Utrechtse gemeenten op het gebied van crisisbeheersing en rampenbestrijding. Vanuit de VRU houdt Anna zich bezig met opleiden, trainen, planvorming en beleidsontwikkeling op het gebied van risico- en crisiscommunicatie.

Jan-Bart van Oppenraaij is communicatieadviseur bij het Expertisecentrum voor Risico- en Crisiscommunicatie in Den Haag. Dit centrum is opgericht in mei 2005 en maakt onderdeel uit van de directie Crisisbeheersing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In korte tijd heeft het centrum een netwerk opgebouwd van crisiscommunicatieadviseurs, trainingen en opleidingen opgezet, communicatiemiddelen ontwikkeld voor risico- en crisiscommunicatie en bij diverse rampen en crises geadviseerd.

Peter Smit is zelfstandig communicatieadviseur en wordt ingehuurd door (overheids)organisaties die te maken hebben met rampen en crises. Zo heeft hij ondermeer de persvoorlichting gedaan rondom de rellen in de wijk Ondiep en bij het trapongeval in de gemeente Utrecht. Eerder was hij betrokken bij de vuurwerkramp in Enschede en het balkondrama in Maastricht.

Programma:
19.30 uur Ontvangst
20.00 uur Welkom
20.05 uur Risico- en crisiscommunicatie met Anna Fallon, Jan-Bart van Oppenraaij en Peter Smit
21.30 uur Netwerkborrel

De lokatie is gewijzigd! De bijeenkomst vindt plaats in het mooie Paushuize aan de Kromme Nieuwe Gracht 49. Midden in het centrum, achter de Dom, op vijf minuten lopen vanaf het Wed. Als je met de auto komt, is parkeergarage Springweg handig.

Aanmelding is niet meer mogelijk. Als je je hebt aangemeld rekenen we op je komst!

Met vriendelijke groet,
Alfred van de Pol (secretaris UCK)

 

Sluiten