Over Voorbij Verbale Communicatie

Voorbij Verbale Communicatie

Communiceren kunnen we op veel manieren. Taal en tekst gebruiken we daarbij veruit het meest. Maar hoe effectief is dat? Lang niet altijd bereikt verbale communicatie in woord en geschrift het optimale resultaat. We proberen gedrag van mensen te beïnvloeden met  campagnes, brochures en  protocollen, maar waarmee hebben we het gewenste effect? Werkt de Schijf van Vijf zoals die bedoeld is? Of de Campagne van ProRail om niet in te stappen wanneer het fluitje gaat? Ervaring leert dat deze vormen van ‘verbale’ communicatie wel worden opgemerkt, maar vaak weinig invloed op gedrag hebben. Soms werken ze zelfs averechts.

Dan hebben we nog het nieuwe buzzword  ‘nudging’. Maar ook dat kent zijn grenzen, zowel op praktisch als op ethisch vlak. Waar houdt het op en waar bieden nieuwe technologieën en design mogelijkheden die verder gaan waar klassieke communicatiemiddelen de strijd opgeven?

Tijdens deze avond nemen Reint Jan Renes en Sander Hermsen van het Lectoraat Crossmediale communicatie in het Publieke Domein van Hogeschool Utrecht ons mee ‘Voorbij de verbale communicatie’. Met ook een klein uitstapje naar politieke communicatie: daar zien we dat feiten worden overschaduwd door onzin-nieuws. Het corrigeren van onzin blijkt zelfs vaak averechts te werken. Waarom werkt onzin toch zo goed?

Sander Hermsen laat de kansen én beperkingen zien van middelen als virtual reality, digitale feedback en gespreksbevorderende ontwerpen. In zijn onderzoek zien we hoe je met gebruik van (provocatief) design en technologie (bijvoorbeeld via een trilvork) wel effect kan hebben op gedrag (in dit geval eetgedrag) en hoe we dus met slim design en innovatieve technologieën steeds beter in staat zijn effectief te communiceren.

Kortom, een interessante avond met nieuwe inzichten en een must voor communicatieprofessionals die zich met gedragsverandering bezighouden. 

Programma

19.30 - 20.00 uur: Ontvangst en koffie
20.00 – 20.30 uur: Reint Jan Renes
20.30 – 21.20 uur: Sander Hermsen
21.20 - 21.30 uur: Discussie
21.30 – 22.00 uur: Afsluiting en netwerkborrel

Locatie

Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats op donderdagavond 9 maart in Vergaderruimte-Utrecht.nl, Pieterskerkhof 23, Utrecht (op steenworp afstand van de Dom). Voor een routebeschrijving klik hier

http://vergaderruimte-utrecht.nl/  
http://vergaderruimte-utrecht.nl/routebeschrijving-pieterskerkhof/

Aanmelden
Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld. Er is maar beperkt plaats, dus meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en geen plaatsen blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd.

Deel deze bijeenkomst

Sluiten