Utrecht in de vroegte vastgelegd

woensdag 28 januari 2015

Dit jaar zal fotograaf en vormgever Desiree Meulemans elke week ergens in Utrecht het begin van de dag vastleggen. De 52 beeldverhalen publiceert ze op de website www.utrechtindevroegte.nl. Nu nog vrij toegankelijk, maar straks achter een paywall, een nieuwe ontwikkeling in de fotojournalistiek.

Journalisten bieden hun werk tegen betaling aan via sites als Blendle, dus waarom fotografen niet? Dat bedacht Desiree Meulemans toen ze met haar project Utrecht in de vroegte begon. In januari ging ze van start. ‘In heel 2015 leg ik elke week ergens in Utrecht het begin van de dag vast. Dat zal vast niet overal heel bruisend zijn, maar wel heel verschillend. Ik hoop dat ik na een jaar kan laten zien hoe in 2015 in Utrecht de dag begint. Ik wil de variatie laten zien, een beeld geven van wat er allemaal gebeurt en leeft in de stad anno 2015.’

Betaling
De nieuwe ontwikkeling in de journalistiek waarbij je als lezer betaalt per artikel, bracht haar op het idee om haar beeldverhalen ook tegen betaling aan te bieden. ‘Ik vind dat het gewoon werk is en daar moet voor betaald worden. Nu kun je nog het gehele beeldverhaal zien. Over twee maanden moet je daarvoor betalen – althans, dan hak ik de knoop door of ik dat zo ga doen. Want voor de techniek heb ik nog niet echt een geschikte oplossing gevonden. Dus misschien ga ik het ergens onderbrengen. Zelf zo’n paywall organiseren is technisch een hoop gedoe.’ Het bedrag zal ruim onder een euro zijn, vergelijkbaar met journalistieke sites als Blendle.

Tijdsbeeld
Na een jaar ochtendmomenten verzamelen moet er uiteindelijk ook een boek verschijnen. Voordeel Meulemans (geen UCK-lid) is vormgever en kan het boek zelf produceren. Inmiddels heeft ze de ochtend vastgelegd bij de bakker, bij een Leidsche Rijn-gezin en bij Ikea. ‘Het is toch grappig dat mensen ervoor kiezen bij een woonwinkel te gaan ontbijten. Dat is een tijdsbeeld. Twintig jaar geleden zag je dat niet. Ik heb een hele lijst met onderwerpen, en dat moeten straks 52 beeldverhalen zijn.’ De laatste reportage gaat over de Minderbroeders Franciscanen. Vanaf donderdag 29 januari online te zien.

« Terug

Sluiten