UCK-lid Anniek Groothuis helpt in Griekse vluchtelingenkampen

anniek2.jpg

Anniek tijdens haar tijd in quarantaine in Athene

dinsdag 12 januari 2021

UCK-lid Anniek Groothuis gaat de komende maand werken in twee Griekse vluchtelingenkampen. Ze gaat de organisatie foodKIND helpen om dagelijks maaltijden te verzorgen voor zo’n duizend vluchtelingen. Ze onderbreekt hiervoor enkele weken haar werk als communicatieadviseur bij woningstichting Rochdale.

Door Anna Groot

Ik spreek Anniek telefonisch vanuit een B&B-appartement in Athene, waar ze tien dagen in quarantaine zit. Daarna vertrekt ze naar de kampen Malakasa en Oinofyta, een uur reizen ten noorden van Athene.

Kamp Moria

Anniek werkte al eerder in vluchtelingenkampen. In 2019 hielp ze twee weken mee in Kara Tepe en Moria op Lesbos. “Toen ik hoorde van de humanitaire ramp die zich aan het voltrekken was op Lesbos ben ik me serieus gaan afvragen hoe ik de mensen daar zou kunnen helpen. Je kunt wel medelijden met ze hebben, maar dat vond ik niet genoeg. Ik hoorde dat je daar veel kunt betekenen op verschillende gebieden, denk aan het opruimen van afval, het zorgen voor schoon drinkwater, het verstrekken van maaltijden of zelfs het aanleggen van elektriciteit.”

Het verblijf op Lesbos werd een onvergetelijke ervaring. “Het is onmogelijk om je voor te bereiden op wat je daar meemaakt. Met name de uitzichtloosheid van de mensen is onvoorstelbaar. En ook al ontbreekt hun toekomstperspectief, ze hebben nog steeds veerkracht en proberen er iets van te maken. Je ziet dat ze de Engelse taal willen leren. Ze willen graag iets doen. Zo was er voor de ontbijtdienst een wachtlijst van kampbewoners die wilden helpen. Ondanks deze ellendige situatie hebben we toch met z’n allen veel gelachen en gedanst. Heel bijzonder om mee te maken!”

In between jobs

Het verblijf op Lesbos duurde twee weken. Anniek had wel langer willen blijven. “De organisatie waar ik voor werkte regelde inzet van vrijwilligers per twee weken. Maar ik zat toen in between jobs, en ben de dag na aankomst in Nederland begonnen in mijn huidige baan als communicatieadviseur bij Rochdale. Maar ik wist toen al dat ik weer eens terug zou gaan.”

Via internet vond ze de Zwitserse organisatie foodKIND, die maaltijden verzorgt voor ongeregistreerde vluchtelingen op het Griekse vasteland. “In de kampen waar ik heenga zitten veel Afghanen. Veel families met kinderen en zwangere vrouwen. Voor hen ga ik maaltijden bereiden. Het werk dat ik ga doen kan variëren van het snijden van groenten, het klaarmaken van het eten, tot het regelen van de logistiek. Het doel is in elk geval om de mensen gezond eten voor te zetten, dat zullen ze hard nodig hebben. Ik ben blij mezelf op deze manier nuttig te kunnen maken, al is mijn hulp in het geheel toch een druppel op een gloeiende plaat.”

Betrokkenheid

Is er een connectie tussen haar werk bij de woningcorporatie Rochdale en dit werk? “O zeker! Bij Rochdale werken we aan ‘sterke buurten’. Dit zijn buurten waar mensen meer kansen hebben. Een goede woning geeft ruimte en rust en vormt de stabiele basis van waaruit elk mens zich kan ontwikkelen. Via mijn inzet in de kampen probeer ik de mensen daar ook een goede plek te bieden. Mijn sociale betrokkenheid is groot. Ik geloof in gelijke kansen voor iedereen, in eerlijk delen en vooral in omkijken naar elkaar.”

Wie wil Anniek helpen?

Vanwege veel positieve reacties is zij alvast een kleine fundraising gestart. Wil jij ook iets bijdragen? Dat kan!

Elke euro = 1 maaltijd.

€ 5 = https://tikkie.me/pay/1a1l8vqe60qubk59sn8m
€ 10 = https://tikkie.me/pay/hb1pbakivl2dlope50r6
€ 20 = https://tikkie.me/pay/k6bs9mr2fk6p0ch32ium
vrij bedrag = https://tikkie.me/pay/456f1m3odkigf16gmqjj

Labels
Nieuws

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Geen tweets beschikbaar
Sluiten