Participatie bewoners cruciaal bij ontwikkeling plannen Smakkelaarsveld

Smakkelaarsveld_aerial_new4.jpg26-09-2018

Onlangs zijn plannen voor de inrichting van het Smakkelaarsveld nabij het stationsgebied in Utrecht bekend gemaakt. Iedereen kent dit stukje Utrecht ongetwijfeld. Het is nu nog een onbestemd stukje stad, tussen het station en TivoliVredenburg. Al jaren is het volgestouwd met fietsen en bouwmaterialen.

door Anna Groot

Momenteel trekt een grote gele container de aandacht van voorbijgangers. Wie de moeite neemt en even van z’n fiets stapt, kan door een gaatje een maquette bekijken van het nieuwe gebied. Want er ligt een nieuw plan dat dit stukje onbestemde grond gaat transformeren in een gebied met woningen, groen en horeca. De bus- en trambaan loopt er doorheen en er varen bootjes op de Leidsche Rijn. Die is weer aangesloten op de Catharijnesingel.

Website is duidelijker

Van de presentatie krijg je niet helemaal een goed beeld. De container valt wel op. “De ontwikkelaar verzorgt de communicatie rondom het project”, zegt Marion van der Voort van het Bureau Gebiedscommunicatie, die samen met de gemeente Utrecht heeft gewerkt aan de participatie rond het nieuwe ontwerp. “De container blijft staan totdat in 2019 de eerste schop de grond ingaat, en de inhoud kan nog steeds veranderen. Dus er kan nog van alles mee. Maar wil je nu de plannen bekijken, kijk dan op deze site.

Participatie bewoners

Bij het ontwikkelen van de plannen zijn omwonenden en passanten nauw betrokken. Dit was een uitdrukkelijke wens van projectleider Heleen Wijtmans en communicatieadviseur Carlijn van Campenhout van de gemeente Utrecht. Om er achter te komen hoe Utrechters zouden willen dat het gebied er in de toekomst uit komt te zien zijn honderden bewoners en voorbijgangers ondervraagd. Daarnaast hebben bewoners geparticipeerd in het tenderteam.

Het waarom achter de wens

“We hebben een dag lang vanuit een tent in dit gebied mensen gevraagd naar hun wensen”, vertelt Marion. We hebben ook raadsleden, ambtenaren en aanwonenden ondervraagd. “Honderden mensen gaven hun mening in korte interviews en kwamen met veel ideeën. Essentieel was om door te vragen naar het waarom. Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘Ik wil daar een reuzenrad’, dan vroegen we door naar het waarom, om uiteindelijk uit te komen op het woord ‘beleving’.” Al deze wensen zijn samengebracht in een woordwolk. De grootste gedeelde wens was ‘groen’ en ‘ruimte’.

Ook bewoners in tenderteam

Bij deze aanpak was participatie van bewoners een essentieel onderdeel. Zo moesten ontwikkelaars naast het ontvouwen van hun plannen ook aangeven hoe ze de stad bij de plannen dachten te betrekken. “Uiteindelijk zaten er zes Utrechtse inwoners in het tenderteam,” vertelt Marion. Hun mening telde ook echt mee bij de keuze van de winnende partij. ” Ze besluit: “Terwijl er al een bijna onmogelijke opgave lag voor dit stukje stad hebben we toch wensen van omwonenden en passanten opgehaald en Utrechters betrokken in de tenderprocedure. Uiteindelijk ligt er een prachtig plan voor een belangrijke locatie in onze stad.”

In 2019 gaat de eerste schop de grond in. In 2022 moet het hele gebied klaar zijn.

« Terug

Sluiten