CampusDoc documentairefestival uitverkocht in vijf dagen

maandag 18 mei 2015

Het CampusDoc internationale filmfestival op zondag 7 juni in het Louis Hartloper Complex in Utrecht is in vijf dagen stijf uitverkocht. 500 kaarten vlogen de deur uit tijdens de voorverkoop. Een groot succes voor de initiatiefnemers binnen de Hogeschool Utrecht. Een van de drijvende krachten achter het initiatief is crossmedia-docent en UCK-lid John Driedonks.

CampusDoc is een lesprogramma van de HU waar studenten journalistiek in een deel van hun laatste studiejaar zich toeleggen op het maken van een documentaire. Elk jaar is er plaats voor 16 studenten, dit jaar waren er 39 aanmeldingen. De studenten krijgen in binnen- en buitenland les in het maken van documentaires en alles wat daarbij komt kijken. Zo volgen ze bijvoorbeeld twee weken lessen aan de City University of New York.

Hoge kwaliteit
John Driedonks: “We zijn natuurlijk enorm blij met dit succes. Ik denk dat we in een paar jaar tijd ons lesprogramma CampusDoc hebben gemaakt tot een stevig merk. We hebben bij de aanmelding een bijna on-Nederlandse kwalitatieve selectie toegepast en de zestien beste kandidaten geselecteerd onder de aanmelders. Wat ik bijzonder vind is dat vijftien van de zestien makers meiden zijn in de leeftijd van 21-23 jaar. Echt ongelooflijk. Jongens die aan de pitch meededen vielen allemaal af.”

Groei
Alle documentaires van CampusDoc zijn tweetalig gemaakt. Op zondag 7 juni wordt de oogst van dit jaar vertoond in het Louis Hartlooper Complex. Daarnaast heeft WNL interesse getoond om documentaires uit te zenden via NPO2. Driedonks: “We zijn het als organisatoren eens dat CampusDoc iets exclusiefs moet blijven, maar tegelijkertijd denken we ook aan mogelijke uitbreiding naar een CampusDoc weekend en een soort CampusDoc ‘on Tour’ in Nederland en Vlaanderen. Maar vanwege de onverwacht grote toeloop dit jaar zijn er ook al ‘premières’ gepland in Zoutkamp (Afgescheept), Haaksbergen (5 Procent) en Amersfoort (Papa).”

Financiering
De redactie CampusDoc wordt gezien als een van de meest intensieve en leerzaamste blokken op de School voor de Journalistiek. Sommige eerder gemaakte documentaires zijn onder andere uitgezonden op NPO2, maar ook op bijvoorbeeld CUNY TV in New York en belangrijke filmfestivals als dat van Al-Jazeera Documentary. De organisatoren hebben naast het lesprogramma ook hun handen vol aan de structurele financiering van het CampusDoc filmfestival. Alle cursisten en de twee dragende docenten staan bijvoorbeeld garant voor de huur van het theater. Het past in hun opvatting van de ondernemende journalist als ondernemer, maar tegelijkertijd wordt er ook gezocht naar extra financiers.

De CampusDoc website biedt na het festival de mogelijkheid via een ‘on demand’-constructie alle documentaires (inclusief de buitenlandse bijdragen) te bekijken. Op de site zijn nu al de trailers van alle acht bijdragen van dit jaar te zien.

« Terug

Sluiten