Over Masterclass Ontwerpen voor Gedragsverandering

Masterclass Ontwerpen voor Gedragsverandering

We proberen gedrag van mensen te beïnvloeden met alle middelen waarvan we denken dat ze effect hebben. Maar hoe weet je dat je effect zult hebben en hoe pak je dat eigenlijk aan?  Gedragsverandering is een veelbesproken onderwerp binnen ons vakgebied communicatie (en daarbuiten). Er wordt veel onderzoek naar gedaan, en er wordt veel over gesproken, ook op de bijeenkomsten van de Utrechtse Communicatiekring. Theorieën en modellen als het Persuasive by design model en de Gedragslenzen zijn al eerder onderwerp van bijeenkomsten geweest. Nu gaan we echter een stapje verder!

Op donderdag 26 oktober a.s. organiseren we een Masterclass waarin we een casus bespreken die gaat over één van de grotere transities waar Nederland voor staat: van het gas af. Ook Utrecht staat voor deze opgave. Judith van Noort en Monique den Bakker delen de geplande aanpak van de gemeente en staan open voor onze adviezen vanuit het perspectief van gedragsverandering. Met een select gezelschap van max 30 personen onder begeleiding van Lector Reint Jan Renes van Hogeschool Utrecht en de Design Innovation Group gaan we op dit thema actief ontwerpen voor gedragsverandering.

We doorlopen die avond 3 stappen: 1. Doelgedrag scherpstellen. 2. Grip krijgen op de belangrijkste (sociaal psychologische) factoren die van invloed zijn op het doelgedrag. 3. Inzichten vertalen naar concrete (haalbare) oplossingen.

Deze masterclass is nadrukkelijk bedoeld voor UCK-leden die zich al in het onderwerp, de gedragslenzen en het model van persuasief design hebben verdiept en zo ook een bijdrage aan de discussie kunnen leveren. We nodigen je uit om mee te doen aan deze Masterclass / workshop. Schrijf je nu in! Verder verdiepen kan op de website van het Publab van Hogeschool Utrecht (en download publicaties ‘De gedragslenzen, scherper zicht op gedrag’ en ‘Ontwerpen voor gedragsverandering’.) Wil je nog meer weten, lees dan vooraf Draaiboek Gedragsverandering van Reint Jan Renes en Sander Hermsen.

Bijlagen bij deze bijeenkomst:

Programma
19.00 – 19.30 uur: Ontvangst met koffie, soep en een broodje.
19.30 – 21.30 uur: Start Masterclass en uitwerken case van Gemeente Utrecht onder begeleiding van Reint Jan Renes en Design Innovation Group
21.30 – 22.30 uur: Afsluiting en netwerkborrel .

Locatie
Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats in het Centraal Museum te Utrecht in de ‘Tuinzaal boven’ .
De Tuinzaal, Nicolaasdwarsstraat 14, 3512 XH Utrecht
Kijk hier voor een routebeschrijving.

Kosten en aanmelden
De kosten voor deelname aan deze masterclass bedragen 15 euro.

Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname aan deze bijeenkomst is alleen mogelijk voor UCK-leden, niet voor introducees. Er is maar beperkt plaats, dus meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en geen plaatsen blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd.

Deel deze bijeenkomst

Sluiten