Over Participatie en draagvlak. Hoe werkt het?

Participatie en draagvlak. Hoe werkt het?

Lokale overheid in gesprek met de burger.

Participatie en het betrekken van burgers en bewoners bij gemeentelijk en lokaal beleid is tegenwoordig een must. Zonder participatie geen draagvlak, en zonder draagvlak veel gedoe! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe organiseer je die participatie? Hoe kom je met bewoners in gesprek? En hoe organiseer je de juiste gesprekken met de juiste mensen? Christine Bleijenberg (Hogeschool Utrecht) en Lars Schotel (Gemeente Utrecht) gaan met ons op dinsdagavond 28 mei in gesprek.

We kennen allemaal voorbeelden van inspraakbijeenkomsten waarin mensen zich niet gehoord voelden, of waarin juist de organiserende partijen zich overrompeld voelden door actievoerende burgers of uit de hand gelopen discussies. Waar ligt dat aan? Waar komen dit soort gebeurtenissen uit voort en wat zijn de achterliggende patronen? Wat zijn de wederzijdse verwachtingen?

Christine Bleijenberg, onderzoeker bij Hogeschool Utrecht doet al jaren onderzoek naar het ontwerpen van ‘goede gesprekken’ tussen burgers, stakeholders en gemeente. In een deelstudie deed Christine ook onderzoek naar de door de Gemeente Utrecht georganiseerde Stadsgesprekken, om inzicht te krijgen in de verwachtingen en ervaringen van de deelnemers. Zij deelt op 28 mei graag haar inzichten over de processen die een rol spelen bij dergelijke inspraakbijeenkomsten en hoe we hiervan zelf gebruik kunnen maken als we het gesprek aan willen gaan met bewoners of andere betrokkenen.

Lars Schotel, strategisch adviseur bij de gemeente Utrecht, startte in 2012 met Stadsgesprekken om inwoners meer te betrekken bij stedelijke vraagstukken. Er zijn er sindsdien vele gevoerd, in verschillende vormen. Met tegenwoordig ook vaak zogenaamde straatgesprekken en instrumenten als de Colourbox en de Luisterpaal. Hoe zitten die Stadsgesprekken in Utrecht in elkaar, wat voor effect hebben ze en hoe transformeren ze?

We leren deze avond dat de verschillende perspectieven en verwachtingen van deelnemers een cruciale rol spelen. Verwacht een interactieve avond waarin je veel ervaringen, do’s en dont's leert, inzichten krijgt over communicatie bij participatie (ook interessant voor andere organisaties dan overheid), en waarin ook om jouw mening als communicatieprofessional wordt gevraagd.

Programma

  • 19.30 - 20.00 uur:       Inloop met koffie en thee
  • 20.00 - 20.20 uur:       Christine Bleijenberg: introductie, rode draad van haar onderzoek 
  • 20.20 – 20.50 uur:      Lars Schotel: de stadgesprekken 
  • 20.50 – 21. 00 uur:     Bevindingen Christine ten aanzien van de Stadsgesprekken
  • 21.00 – 21.30 uur:      Discussie: wat leveren deze verhalen aan inzichten op?
  • 21.30 – 22.00 uur:      Afsluiting en borrel

Locatie
Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats bij:

De Stadstuin, Europalaan  20, 3526KS Utrecht

Aanmelden
Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld. Er is maar beperkt plaats, dus meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en geen plaatsen blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd.

Introducés
De UCK heeft nieuw beleid voor het toelaten van introducés. Wil je als introducé aan deze bijeenkomst meedoen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek naar info@communicatiekring.nl. Vier dagen voor de bijeenkomst laten we je dan weten of er ruimte voor je is (leden van de UCK gaan in principe voor bij de aanmelding).

Deel deze bijeenkomst

Sluiten