Over Burgerberaad, hype of blijvertje?

Burgerberaad, hype of blijvertje?

Hoe moet de jaarwisseling vanaf 2024/2025 eruit zien in Utrecht? Dit was het onderwerp van het eerste burgerberaad van de gemeente Utrecht. En Utrecht is zeker niet de enige stad die experimenteert met deze nieuwe vorm van burgerparticipatie. Maar wat is het eigenlijk precies? Is het een hype die weer snel over zal vliegen? Of een blijvertje? Voor welke onderwerpen is het een effectief instrument om inwoners invloed te geven? En hoe bereik je verschillende mensen? Over dit soort vragen buigen we ons tijdens de eerste UCK-bijeenkomst na de zomer, op maandag 26 augustus.

Programma en sprekers
Christine Bleijenberg neemt ons mee in de ins en outs en effectiviteit van het participatie-instrument burgerberaad. Ze put hierbij uit de kennis en ervaring die ze heeft opgedaan in onderzoek naar meerdere burgerberaden in het land. Eerder is ze gepromoveerd op een onderzoek naar de betekenis van gesprekken voor het verloop en de uitkomsten van lokale participatieprocessen.

Daarnaast leren we meer over een Utrechts praktijkvoorbeeld. Irene Willems, programmadirecteur Samen Stad Maken bij de gemeente Utrecht, vertelt hoe het burgerberaad over de jaarwisseling 2024/2025 tot stand is gekomen. Verder vertelt Veerle Oude Alink, projectleider participatie en initiatief, wat voor haar de belangrijkste lessen zijn die ze graag mee wil geven. Ook gaan Irene en Veerle graag met jullie in gesprek over dilemma’s die zij tijdens de organisatie van het burgerberaad zijn tegengekomen.

Het is een interactief programma met veel ruimte voor vragen en uitwisseling van ideeën.

19.30 Inloop
20.00 Introductie in Utrechts eerste burgerberaad door Irene Willems en Veerle Oude Alink
20.15 burgerberaad in perspectief door Christine Bleijenberg
20.30 in gesprek over burgerberaad en participatie
21.15 borrel
22.00 einde

Locatie
Deze UCK-bijeenkomst is in het stadhuis, in de raadszaal. Adres: Stadhuisbrug 1. Kom het liefst met de fiets of OV.

Aanmelden
Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld. Er is maar beperkt plaats, dus meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en geen plaatsen blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd.

Introducés
Wil je als introducé aan deze bijeenkomst meedoen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek naar info@communicatiekring.nl. Vier dagen voor de bijeenkomst laten we je dan weten of er ruimte voor je is (leden van de UCK gaan in principe voor bij de aanmelding).

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Sluiten