Over Durf jij het debat aan?

Durf jij het debat aan?

Ondanks het enorme aanbod van communicatiemiddelen is mondelinge interactie tussen mensen onmisbaar. Het maakt niet uit of we vergaderen, onderhandelen, presenteren, interviewen, lobbyen of adviseren: mondelinge vaardigheid vormt de basis. Het debat kent alle elementen van heldere en effectieve mondelinge communicatie: presenteren, argumenteren, kritisch luisteren, snel reageren en overtuigen. Eenieder die zich deze vaardigheden eigen maakt, kan beter communiceren.

Steeds meer organisaties gebruiken het debat in hun communicatiemix. Als oplossingsmodel voor conflictensituaties of als instrument bij de uitvoering van het corporate communicatiebeleid. Professionals die debattechnieken beheersen, geven trainingen en reiken methodes aan. Een van de meest ervaren personen op dit gebied, Peter van der Geer (www.debat.nl), is op dinsdag 25 april te gast bij de UCK.

 

Peter van der Geer schreef diverse boeken over debatteren en is coach van toppolitici. Hij stond aan de basis van het tv-programma Het Lagerhuis en treedt op als gespreksleider bij symposia en managementdagen. Hij begeleidt organisaties bij het inzetten van het debat als communicatie-instrument en zal toelichten hoe ook wij dit succesvol kunnen doen.

Bij veel observatieopdrachten van politieke debatten, publieke discussies, vergaderingen en managementmeetings is een methode ontwikkeld om snel inzicht te krijgen in wat er schort aan de kwaliteit van discussies. Peter van der Geer zal aangeven hoe je snel verbeteringen kunt aanbrengen en zo de kwaliteit van de communicatie kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met debat- en dialoogvormen die mensen scherp en creatief maken.

Ook te gast is programmeur Daniëlle Arets van Utrechts debatcentrum Tumult. Zij organiseert wekelijks debatten over politieke, culturele of maatschappelijke hangijzers, met als doel de communicatie tussen beleidsmakers, wetenschappers en het publiek te bevorderen en het proces van meningsvorming te stimuleren. De publieke discussies worden door Tumult op eigen initiatief of in samenwerking met derden georganiseerd (www.tumultdebat.nl).

Omdat media een belangrijke rol spelen bij het publieke debat, vindt deze UCK-bijeenkomst plaats bij RTV Utrecht, met een actieve bijdrage van verslaggever Marc van Rossum en presentator Michael Magielse. Hoe kijken zij aan tegen media als – selectief – doorgeefluik van nieuwsonderwerpen? Bedoeld of onbedoeld bepalen zij immers onderwerpen van gesprek of beïnvloeden zij de opinie in de rol van commentator.

Kom ook naar Het Debat bij de Utrechtse Communicatiekring op dinsdag 25 april bij RTV Utrecht, Hengeveldstraat 29 nabij het Griftpark. Er is voldoende parkeergelegenheid. (kijk op www.rtvutrecht.nl voor routebeschrijving). Let op! We beginnen een kwartier later dan gebruikelijk. Ontvangst met koffie en thee vanaf 19.45 uur. Aanvang programma 20.15 uur. Napraten vanaf 21.45 uur.

Aanmelden via www.communicatiekring.nl (ook voor VSA-leden). Introducees zijn welkom mits vooraf aangemeld met eigen naam en volledige gegevens. Van introducees die een tweede keer komen, verwachten we dat ze UCK-lid worden. Meld je alleen aan als je ook zeker weet dat je komt!

 

Sluiten