Over Groen of wit: tweespalt in spellingsland

Groen of wit: tweespalt in spellingsland

Nu eens een avond niet over oranje praten? Zap met de Utrechtse Communicatiekring naar de thema-avond over ‘groene versus witte spelling’.

Want de bal is rond maar de Nederlandse spelling ligt ook niet stil. Het kan u amper zijn ontgaan dat we vanaf augustus een nieuwe officiële spelling krijgen. Moet het laatste Groene Boekje dus alweer bij het oud papier? En wat schaffen we vervolgens aan: de nieuwe uitgave van deze officiële Woordenlijst Nederlandse taal, of toch maar het Witte Boekje? Want dat is het alternatief dat de spellingsgeuzen van genootschap Onze taal plus afvallige media – niet de minste trouwens: NRC, Volkskrant, Trouw, Elsevier, Vrij Nederland, NOS-journaal plus uitgeverijen – in juli presenteren. Wat betekent deze tweespalt in spellingsland voor de communicatiemens en de tekstschrijver, voor wie de taal zijn basismateriaal is? Om welke verschillen gaat het nou helemaal? Of moeten we de spelling meer speling geven, zoals Jan Renkema in zijn pamflet zegt? Wordt de soep echt zo heet gegeten of gaan we de live verbroedering tussen groen en wit meemaken?

Op maandagavond 3 juli presenteert Utrechts topschrijfster Manon Uphoff een keur aan sprekers uit de diverse kampen én daarbuiten, waaronder tekstschrijver en dwarsligger van het eerste uur Felix van de Laar, taaltechnoloog Theo van den Heuvel, en lexicograaf en ex-Van Dale-uitgever Rik Schutz die namens de Taalunie spreekt. Er is toch geen bal op de tv..

Plaats van handeling: Oude Tolhuys, Weg naar Rhijnauwen 13–15, Utrecht. Koffie en thee vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

Introducees zijn welkom, maar het UCK-bestuur gaat er vanuit dat introducees die voor de tweede keer komen, zich aanmelden als nieuw UCK-lid. Aanmelden en vervolgens niet komen, wordt niet op prijs gesteld!

Sluiten