Over De toegevoegde waarde van lobby

De toegevoegde waarde van lobby

Public Affairs is een vak apart, maar kent veel raakvlakken met strategische communicatie. Op woensdag 14 oktober aanstaande geven drie specialisten op dit vlak bij de Utrechtse Communicatiekring inzicht in wat er komt kijken bij een goede lobby.

Zo kan Eric de Rijk met een knipoog worden getypeerd als 'onze man in Den Haag'. Hij vertegenwoordigt als senior adviseur Public Affairs bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze rol bekleedde hij eerder jarenlang voor Provincie Utrecht. Eric zal ingaan op de verschillende vormen van lobby en ook op de manier waarop de VNG probeert de juiste aandacht te krijgen voor bepaalde thema's.

Marieke van der Werf is als oud-Tweede Kamerlid zelf flink 'belobbyd', zoals ze het uitdrukt, maar ze werkt nu als senior adviseur bij het bekende Haagse public affairsbureau Dröge & Van Drimmelen. Haar specialisatie is duurzaamheid en daarbij houdt Marieke zich onder andere bezig met de fiscale heffing op ‘(semi-) elektrische auto’s’ (oa Mitsubishi Outlander, Tesla). Ze zal hierop ingaan en op haar ervaring als kamerlid met factoren die bepalen of een lobby wel of niet succesvol is.

Met de milieuzone die is ingesteld om in de Utrechtse binnenstad vervuilende auto's te weren, hebben we ook een actueel Utrechts thema te pakken dat de gemoederen danig beroert. Ondanks protest kwam de zone er, maar de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) voert er nog steeds campagne tegen en is een bodemprocedure gestart om de milieuzone ongedaan te maken. KNAC-directeur Peter Staal komt bij ons uit de doeken doen hoe hij die campagne voert en waarom.

Na hun verhaal is er volop gelegenheid om vragen te stellen in deze interactieve lobby-bijeenkomst.

Aanmelden
Wil je deze bijeenkomst niet missen? Meld je dan nu aan via onderstaande veld (eerst inloggen). No-show wordt niet gewaardeerd en door ons geregistreerd. Deze UCK-bijeenkomst is alleen toegankelijk voor UCK-leden.

Locatie
Een onderwerp als dit vraagt om een passende locatie. We strijken neer in de theaterzaal van het middeleeuws stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht 99 in Utrecht. Dit pand behoort tot de belangrijkste monumenten van Utrecht. Een bewaakte fietsenstalling zit in de Neudeflat of onder het oude Utrechtse stadhuis. Parkeren kan in diverse parkeergarages rondom Oudaen, bijvoorbeeld in de La Vie garage.

Programma
19.30u Inloop met koffie en thee
20.00u Toelichting van onze drie gasten
21.00u Discussie met de zaal
21.30u Napraten bij netwerkborrel
22.30u Einde

Vriendelijke groet,
Namens de UCK-programmacommissie
Raymond de Jong en Koen van Tankeren
 

Sluiten