Over Themabijeenkomst 'Hoe communiceer je over een taboedoorbrekend onderwerp?'

Themabijeenkomst 'Hoe communiceer je over een taboedoorbrekend onderwerp?'

‘Hoe gaat het eigenlijk echt met je?’

Sinds 2007 stijgt het aantal mensen dat een einde aan hun leven maakt, of dat overweegt. Afgelopen jaar maakten bijna 2.000 radeloze mensen een einde aan hun leven. Ieder jaar hebben ruim 400.000 mensen gedachten aan zelfmoord. Praten helpt en (anonieme) hulp ook. Maar zelfmoord wordt ook omkleed met taboes, mythes en misverstanden. Hoe kun je deze met communicatie doorbreken? Terwijl we uit wetenschappelijk onderzoek heel goed weten dat de relatie tussen communicatie, (media)aandacht en suïcide heel precair is.

Kun je met een communicatie-campagne een bijdrage leveren aan zelfmoordpreventie? En hoe dan? En is dat wel verstandig om dat te doen, want we weten uit onderzoek dat media-aandacht voor het onderwerp ook direct kan leiden tot copycatgedrag.

In deze bijeenkomst neemt Anke Wammes je mee in de complexiteit van crisiscommunicatie en de afwegingen binnen effectieve (media)campagnes rond dit thema. Zij is communicatieadviseur bij 113 Zelfmoordpreventie en houdt zich iedere dag bezig met verantwoorde en veilige communicatie over suïcide en preventie ervan. Je krijgt inzicht in de strategie, aanpak, do’s en don’ts, de effecten van zo’n taboedoorbrekende campagne en de samenwerking met het medialandschap.

Anke wordt in de bijeenkomst bijgestaan door Jan Mokkenstorm. Jan is psychiater en bevlogen oprichter van 113 Zelfmoordpreventie. Hij streeft met 113 naar een land waarin niemand meer eenzaam en radeloos overlijdt door suïcide. In 2014 riep Vrij Nederland hem uit tot Radicale Vernieuwer, als pionier op het gebied van suïcidepreventie. 

Programma
19.00 uur Ontvangst met koffie en thee
19.30 uur Start bijeenkomst
21.30 uur Netwerkborrel
22.00 uur Einde bijeenkomst

Locatie
Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats bij Seats2Meet, Moreelsepark 65, op CS Utrecht.

Aanmelden
Deelname is alleen mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld via onze site. Meld je alleen aan als je zeker weet dat je aanwezig kunt zijn op 8 juni; no-show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd! Er zijn 50 plekken beschikbaar.

Introducés
De UCK heeft nieuw beleid voor het toelaten van introducés. Wil je als introducé aan deze bijeenkomst meedoen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek naar info@communicatiekring.nl. Vier dagen voor de bijeenkomst laten we je dan weten of er ruimte voor je is (leden van de UCK gaan in principe voor bij de aanmelding).                                                                                                                                          

Sluiten