Over UCK Online 28/9: De Woordvoerder van de toekomst

UCK Online 28/9: De Woordvoerder van de toekomst

Wij nodigen je graag uit voor een nieuwe live online streaming van de Utrechtse Communicatiekring, maandag 28 september aanstaande om 20.00 uur. Je kunt vragen stellen via ons platform en na afloop drinken we graag online een borrel met je!

Veel mensen hebben het beeld dat je als woordvoerder één taak hebt, namelijk dat je je organisatie (positief) vertegenwoordigt richting de media, waarbij je het eerste aanspreekpunt bent voor journalisten. Maar deze voorstelling van zaken lijkt achterhaald. De aandacht verschuift naar direct contact met stakeholders, het communicatief coachen van de medewerkers en het brengen van eigen verhalen voor zowel de traditionele als sociale media.

De woordvoerder krijgt meer de rol van communicatieregisseur. Het versturen van een persbericht is steeds minder relevant. Het gaat er om signalen van buiten naar binnen te brengen, verbindingen te leggen en medewerkers te coachen hoe zij de media en andere stakeholders te woord kunnen staan.  Wat relevant is schuurt regelmatig met het perfecte plaatje, dus eerlijkheid en transparantie zijn centraal komen te staan.

Verandering van het medialandschap
De oorzaak van deze ontwikkeling naar ‘de woordvoerder van de toekomst’ is onder andere de verandering van het medialandschap. Iedereen communiceert en heeft met sociale media een platform tot zijn beschikking. Het traditionele medialandschap verschraalt. Media hebben minder budget tot hun beschikking en voor journalisten is goed geïnformeerd blijven een flinke uitdaging.  Als gevolg hiervan gaan organisaties zelf pro-actiever nieuws aanleveren en hun eigen verhaal vertellen via ‘owned’ media.

Ontwikkeling van een newsroom
Steeds meer organisaties richten hun eigen newsroom op. Hiermee kunnen zij eigen content ontwikkelen en verspreiden, de omgeving scannen en waar nodig onmiddellijk reageren op relevante tweets, posts en blogs.

Gasten
Onze gasten zitten, in hun rol als woordvoerder bij diverse organisaties, allemaal middenin deze ontwikkeling en delen met ons hun ervaringen en uitdagingen:

  • Andy Wiemer, coördinator woordvoering bij ProRail en winnaar Logeion Communicatietalent 2020
  • Tanja Jans, manager newsroom en redactie bij Gemeente Utrecht
  • Eva Hersbach, woordvoerder bij Bol.com
  • Meindert Kappe, woordvoerder bij Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)

Elisabeth van den Hoogen presenteert deze uitzending met Raymond de Jong aan haar zijde als chat-master. 

Vragen stellen
Wanneer je je aanmeldt voor dit programma, krijg je van ons op de dag van de uitzending een link naar het platform waar je het programma op maandag 28 september 2020 kunt volgen en vragen kunt stellen in de chat tijdens de uitzending. 

Programma
19.45u  Thuisplek reserveren en je drankje en versnaperingen klaarzetten 
19.50u  Alvast inloggen op ons platform (de link krijg je via een herinneringsmail als je bent aangemeld) 
20.00u  Start online uitzending UCK 
21.00u  Einde uitzending 
21.00u  Naborrelen via ZOOM (de link krijg je via de herinneringsmail nadat je bent aangemeld) 

Aanmelden 
Dit onlineprogramma is bestemd voor UCK-leden. Meld je aan via onze website (eerst inloggen). Zonder aanmelding vooraf is toegang niet mogelijk. 

Deel deze bijeenkomst

Sluiten