Over UCK-workshop: De maakbare waarheid

UCK-workshop: De maakbare waarheid

Over algoritmes, ethiek en mediawijsheid

Als communicatieprofessional, consument en wereldburger hebben we te maken met algoritmes. Ze zijn omstreden. Want slimme algoritmes zorgen er toch voor dat je hoe dan ook wordt genudged tot gedrag dat je eigenlijk niet wenst te vertonen? Tegelijkertijd is een algoritme slechts een handig middel om een computer berekeningen te laten maken; een aantal stappen dat je zet om een bepaald doel te bereiken. Bijvoorbeeld in een bedrijf, de politie of in de zorg.

In deze masterclass neemt Kees Winkel, docent aan de Hogeschool Utrecht, je ons mee naar vraagstukken rondom algoritmes en ethiek en de maakbare waarheid. Hoe worden algoritmes ontwikkeld? Wat mag en kan een algoritme? Wie bepaalt dat eigenlijk? Wie bezit de data? Kunnen wij leren ons te wapenen tegen misinformatie en manipulatie? Hoe maakbaar is de waarheid eigenlijk? Wat is onze rol als communicatieprofessional rondom ethiek en algoritmes?

Twee professionals uit de praktijk reageren op stellingen die Kees naar voren brengt.

  • Jorn Moraal is managing partner bij strategiebureau Brandwebbing. Brandwebbing maakt digitale communicatie en gebruikt de data uit die middelen om te content beter en slimmer te maken.
  • Rogier van den Berg is online (cloud-) specialist, technologist, programmeur, ondernemer en marketeer. "Als je iets meer dan 3x per dag doet, moet je het automatiseren” zegt hij vaak. Met zijn start-up Embrosa helpt hij lokale ondernemers met wat ze kunnen zeggen tegen hun klanten.

Kees Winkel is sinds 2006 Hogeschool docent aan de Instituten voor Media en Communicatie van de Hogeschool Utrecht. Voor die tijd was hij actief als copywriter, strateeg en creative director in de reclamewereld. Kees verdiept zich al geruime tijd in de filosofie en ethiek van de digitale cultuur en hoopt, in dialoog met collega’s en studenten op een betere toekomst voor ons allen.

Programma
19.50 – 20.00 uur: druppel binnen in de virtuele ruimte en installeer je met een kop thee of koffie.
20.00 - 21.30 uur: interactieve bijeenkomst
21.30 – 21.45 uur: napraten bij de virtuele borrel

Link
Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats via Microsoft Teams. Iedereen die is aangemeld, krijgt kort van tevoren de link om deel te kunnen nemen.

Aanmelden
Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld. Wil je als introducé aan deze bijeenkomst meedoen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek naar info@communicatiekring.nl.

Link naar presentatie en bronnenlijst

Wil je het nog even nalezen? Dan vind je hieronder:

Sluiten