Over Klimaatcommunicatie: Van kleinschalige initiatieven naar sociale transitie

Klimaatcommunicatie: Van kleinschalige initiatieven naar sociale transitie

Klimaatverandering vormt een grote bedreiging voor de kwaliteit van leven op onze aarde. De opwarming van de aarde zorgt voor onomkeerbare schade aan de biodiversiteit, onze gezondheid en onze veiligheid. Radicale veranderingen in ons gedrag zijn nodig; enerzijds om deze ontwikkeling te keren en daarnaast om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Hoe krijgen we de handen op elkaar voor de transitie naar duurzamer, toekomstbestendig gedrag? 

Op dinsdagavond 28 november 2023 bekijken we welke rol wij hierin kunnen spelen als communicatieprofessionals, samen met sprekers Reint Jan Renes (Hogeschool van Amsterdam) en Fleur Everts en Daniëlle Maes (Podium communicatiebureau).

'Op jacht naar de beer'
Want waar moet je beginnen? Wanneer ben je goed bezig? We moeten langs vele hindernissen op onze 'jacht naar de beer’, ofwel onze weg naar een nieuwe werkelijkheid. Wat vaststaat: Dat zal voor iedereen op de een of andere manier 'pijn' gaan doen.  De overheid, de politiek, bedrijven maar ook burgers worstelen ieder vanuit hun eigen belangen en situatie met dit gegeven. Welke rol spelen wij als communicatieprofessionals en wat hebben we nodig om mensen in beweging te krijgen naar duurzamer gedrag?

Inzichten uit gedragspsychologie
Reint Jan Renes is een autoriteit op het gebied van gedragsverandering en wil als lector bij de HvA impact maken in de ‘rommelige echte wereld’, waarbij de toepasbaarheid van zijn onderzoek in de complexe beroepspraktijk voorop staat. Hij neemt ons tijdens deze interactieve bijeenkomst mee in de meest recente inzichten in gedragspsychologie die een rol spelen in het bereiken van een ‘social tipping point’ en reflecteert hij samen met ons op de rol die communicatie hierbij kan spelen.

Campagne klimaatbestendige gemeente Zeist
Aansluitend is de vloer voor Fleur Everts en Daniëlle Maes, communicatieadviseurs bij Podium communicatiebureau uit Utrecht. Zij vertellen ons hoe zij samen met de gemeente Zeist een campagne ontwikkelden op basis van inzichten uit de gedragswetenschap. Door middel van een laagdrempelige en wijkgerichte aanpak activeerden zij de inwoners van Zeist om zélf klimaatbestendige maatregelen te nemen. Ze delen met ons hoe zij deze aanpak ontwikkelden, welke hindernissen zij daarbij tegenkwamen en wat deze aanpak uiteindelijk opleverde.

Gedurende de avond en afsluitend is er ruimte voor discussie en de gelegenheid je vragen te stellen over de hindernissen die jij ziet in je rol als communicatieprofessional.

Over de sprekers
Reint Jan Renes
 is als gedragswetenschapper een autoriteit op het gebied van gedragsverandering. Sinds 2019 is hij lector Psychologie voor een Duurzame Stad bij Hogeschool van Amsterdam, en recent ontving hij voor zijn inzet de Deltapremie. Deze toonaangevende onderzoeksprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan lectoren als erkenning voor de bijdrage die zij met hun onderzoeksgroep en uitgebreide netwerk leveren aan de samenleving. Van 2011 tot 2019 was hij lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein bij Hogeschool Utrecht. Tijdens de coronapandemie maakte hij deel uit van de Corona Gedragsunit die tot doel had het coronabeleid te ondersteunen met gedragswetenschappelijke kennis.

Fleur Everts, communicatieadviseur en Daniëlle Maes, gedragswetenschapper / communicatieadviseur zijn beiden werkzaam bij Podium communicatiebureau uit Utrecht. Podium houdt zich bezig met educatieve communicatie: Van een maatschappelijk complex vraagstuk een eenvoudig verhaal maken. Samen waren zij betrokken bij het ontwikkelen van een campagne voor de gemeente Zeist, die ernaar streeft klimaatbestendig te worden.

Programma
19.30 uur: Inloop bezoekers, met koffie en thee
20.00 uur: Presentatie Reint Jan Renes (Hogeschool van Amsterdam)
20.45 uur: Presentatie Fleur Everts en Daniëlle Maes (Podium) 
21.15 uur: Ruimte voor discussie/vragen uit de zaal
21.45 uur: Napraten met een drankje
22.30 uur: Einde

Locatie
Deze UCK-bijeenkomst vindt plaats bij Seats2Meet, Moreelsepark 65, 3511 EP Utrecht (ook te bereiken via winkelcentrum Hoog Catherijne).

Aanmelden
Aanmelden kan hier op deze website, zie blokje rechts. Deelname is mogelijk voor UCK-leden, mits vooraf aangemeld. Er is maar beperkt plaats, dus meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt en geen plaatsen blokkeert voor andere geïnteresseerden. No show stellen we niet op prijs en wordt door ons geregistreerd.

Introducés
Ben je (nog) geen lid en wil je deze bijeenkomst als introducé bijwonen, stuur dan een mailtje met jouw verzoek naar info@communicatiekring.nl. Vier dagen voor de bijeenkomst laten we je dan weten of er ruimte voor je is. Leden van de UCK gaan in principe voor bij de aanmelding.

Sluiten