Over Wo 29/1: Wat kunnen we leren van de crisiscommunicatie bij de tramaanslag in Utrecht?

Wo 29/1: Wat kunnen we leren van de crisiscommunicatie bij de tramaanslag in Utrecht?

Wo 29/1: Wat kunnen we leren van de crisiscommunicatie bij de tramaanslag in Utrecht?

Het was volgens veel media de nieuwsgebeurtenis van het afgelopen jaar: de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. De impact ervan was enorm. Veel betrokken organisaties gingen in de hoogste staat van paraatheid. En dat gold ook voor veel communicatieprofessionals. Op woensdag 29 januari 2020 bespreken we de uitkomsten van de evaluatierapporten over crisismanagement en -communicatie rondom de tramaanslag, leerzaam voor de crisiscommunicatiespecialisten onder ons.

Direct na de aanslag werden de protocollen crisiscommunicatie geactiveerd en het normale werk aan de kant geschoven. Betrokken functionarissen waren klaar om in te springen, daar waar hulp nodig was. Al snel leidde de tramaanslag tot een situatie die we in Nederland nog niet eerder hadden meegemaakt. Er vielen (dodelijke) slachtoffers. De dader (of daders, dat was lang onbekend) sloegen op de vlucht. Er volgde een klopjacht van politie en veiligheidsdiensten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde dreigingsniveau 5 vast. Burgemeester Jan van Zanen riep iedereen ook op vooral niet de straat op te gaan.

Wij zijn inmiddels bijna een jaar verder. Medio december 2019 zijn er diverse evaluatierapporten gepresenteerd over het crisismanagement en de crisiscommunicatie rondom de tramaanslag (zie hier en hier). Op woensdag 29 januari aanstaande bespreken we de uitkomsten daarvan. Deze bieden dankbare aanknopingspunten waar specialisten in crisiscommunicatie veel van kunnen leren. Deze UCK-bijeenkomst is daarom ook specifiek op deze doelgroep gericht.

Gasten
Vanuit Gemeente Utrecht doen Hanneke de Korte (directeur Communicatie) en Sjoukje Volten (woordvoerder burgemeester Van Zanen) hun verhaal. Namens Politie Nederland en Politie Eenheid Midden-Nederland geven respectievelijk (adviseur crisiscommunicatie) Sanne Kuypers en (hoofd communicatie) Ellen de Heer toelichting en namens de NCTV doet (woordvoerder) Lodewijk Hekking dat. Samen met hen maken we er een interactieve bijeenkomst van, waarbij we terugkijken naar de omstandigheden waarin zij communicatieadvies moesten geven. 

Programma
19:30 uur - Inloop
20.00 uur – Start inhoudelijk programma
21.30 uur - Napraten bij netwerkborrel
22:15 uur - Einde

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in Kinepolis Jaarbeurs, Jaarbeursboulevard 300 in Utrecht.

Aanmelden
Aanmelden kan hier op de website, zie blokje rechts. Deelname is alleen mogelijk voor UCK-leden (dus geen introducé's) die ook vooraf zijn aangemeld. Meld je alleen aan als je zeker weet dat je komt, want no show stellen we niet op prijs; dit registreren we.

Sluiten