Journalistiek initiatief Nieuws030 in de maak

woensdag 14 mei 2014

De voormalige initiatiefnemers van websitekrant De Nieuwe Utrechter (DNU) introduceren volgende maand platform Nieuws030. Hiermee hopen ze in de vorm van een digitaal magazine een bijdrage te leveren aan een goede informatievoorziening in de stad Utrecht. Ze roepen journalisten, fotografen, schrijvers, dichters en andere belangstellenden op mee te denken en te helpen bij de invulling van Nieuws030.


Initiatiefnemers Ton van den Berg en Margriet Flikweert geven aan dat zij sinds het stoppen van DNU (twee jaar geleden) een plek missen waar goede inhoudelijke journalistieke producties zijn te vinden. Nieuws030 moet in hun ogen een platform worden voor Utrechtse verhalen, interviews, reportages, columns en opinie. “Heel graag willen we voor die bijdrages ook betalen, maar, en dat is geen verrassing, er is nog geen geld”, zo meldt Ton van den Berg. “Daar gaan we echter aan werken. Het is de bedoeling dat Nieuws030 op termijn - ik hoop al rond oktober zover te zijn - deels achter een betaalwand gaat en dan alleen voor abonnees in z'n geheel te lezen is. Ook moet het mogelijk worden dat belangstellenden een artikel apart kunnen kopen. Hierbij denk ik aan een euro of vijftig cent per keer. Nieuws is niet gratis, vinden wij.” Ook met advertenties moet de site in de toekomst geld genereren.


Het eerdere DNU-initiatief strandde in augustus 2012 bij gebrek aan inkomsten. De redactie meldde toen dat "een nieuwssite als deze is niet in de lucht te houden zonder dat er geld is om één, of bij voorkeur meer, journalisten te betalen voor hun werk. Diverse inspanningen daartoe zijn helaas op niets uitgelopen." In de tussentijd namen andere journalistieke initiatiefnemers het roer over in de Domstad door te starten met De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Een inmiddels redelijk gekende nieuwssite met een dagelijkse nieuwsvoorziening. Van den Berg: "Wij zijn zeker niet van plan om DUIC te gaan kopiëren. Zij zijn van het dagelijkse nieuws, wij niet. We brengen met Nieuws030 weliswaar dagelijks nieuwe verhalen, maar die zullen meer diepgang kennen en achtergronden belichten."


Nieuws030 heeft net als DUIC warme banden met de School voor Journalistiek. Ze hopen zo studenten en beginnende journalisten te strikken om werkervaring te laten opdoen en zo de site goedkoop te vullen. Van den Berg kijkt uit naar de start: "Op 2 juni gaan we live. De site is al klaar!"


Op vrijdag 16 mei is er tussen 16u en 19u in café Willem Slok (Korte Koestraat 2 in Utrecht) een Nieuws030-borrel waar de initiatiefnemers graag met iedereen van gedachten wisselen over hoe de plannen te realiseren zijn.

« Terug

Sluiten