Interactieve megazomerexpositie in de Jaarbeurs Utrecht van UCK-lid Pet van de Luijtgaarden

dinsdag 05 juni 2012

Kunstenaar en fotograaf (en UCK-lid) Pet van de Luijtgaarden organiseert in samenwerking met het Centraal Museum en mediakunstplatform DROPSTUFF.nl een interactieve megazomerexpositie in de Jaarbeurs Utrecht van 1 tot en met 24 juli 2012. Op de grond in de Jaarbeurs ligt Gulliver, de hoofdpersoon uit het beroemde boek van de Engelse schrijver Jonathan Swift, vastgebonden door de minuscule bewoners van ‘Lilliput’; de bezoekers van de tentoonstelling. Het lijf van Gulliver, 100 meter lang en 50 meter breed, is opgebouwd uit kratten en steigermateriaal. Daarop wordt de ‘bagage’ uit zijn reizen getoond: 1001 verzamelingen met als basis een selectie uit de unieke verzameling verzamelingen van Pet van de Luijtgaarden en delen uit de collectie 20- en/of 21-eeuwse toegepaste kunst en vormgeving van het Centraal Museum.


Andere verzamelaars worden opgeroepen hun verzameling aan te melden voor de unieke mogelijkheid deze ook in de tentoonstelling te presenteren en door een groot publiek te laten bewonderen. Door de hele installatie heen bewegen kleine robotjes die vanuit hun positie de tentoonstelling ‘van binnenuit’ zien op een netwerk van publieke LED-schermen van DROPSTUFF.nl; Zowel in Utrecht als in enkele andere steden (Amersfoort, Schiphol, Eindhoven, Den Haag en Breda), gedurende de hele tentoonstellingsperiode. Die robotjes zijn door bezoekers van de tentoonstelling en de schermen via een smartphone aan te sturen. Op deze manier kan heel Nederland de tentoonstelling ontdekken en meebeleven.


De initiatoren nodigen iedereen uit de eigen collectie of verzameling aan te melden voor opname in deze reuzetentoonstelling, annex installatie. Aanmelden kan tot 27 mei a.s. via www.gulliversverzamelingen.nl. Uniek aan dit kunstevenement is dat iedereen zijn eigen passie kan tonen in een omgeving die alle verzamelingen op een voetstuk zet. De organisatie kiest op basis van orginaliteit, diversiteit en praktische haalbaarheid.


Initiatiefnemer Pet van de Luijtgaarden heeft zelf een enorme verzameling verzamelingen met onder andere 40.000 aanstekers, 600 barbies en 1.500 petten. Hij wil ons met deze tentoonstelling bewust maken van de grote hoeveelheid spullen die we om ons heen hebben en hoezeer we daaraan gehecht zijn. Tegelijkertijd toont hij de intrinsieke schoonheid van al die door mensen bedachte en ontworpen spullen. We realiseren ons de lasten, maar ook de lusten van voorwerpen die we zelfs verheffen tot kunstwerken. In 2011 presenteerde Pet ook zijn verzameling van verzamelingen in de Rotterdamse Kunsthal.


Het Centraal Museum presenteert in deze context een deel van zijn collectie als onderdeel het totaal: ‘high art’ en ‘low art’ worden dus naast elkaar tentoongesteld. Mediacollectief DROPSTUFF.nl zorgt dat het project op een interactieve wijze door heel Nederland te zien zal zijn op urban screens en dat iedereen met zijn smartphone een kijkje kan nemen ín de tentoonstelling.


Kaarten kosten 10 euro en zijn te bestellen via de website. UCK-leden betalen maar de helft. Wil je gebruik maken van de unieke UCK-korting van 50%, vermeld dan je lidmaatschap bij je bestelling.http://youtu.be/BqHcBZ2OJ1g?hd=1


« Terug

Sluiten