Utrechtse 'Inktpot' opent Nationale Monumenten Estafette

maandag 15 augustus 2011

Dit jaar is de 25e editie van de landelijke Open Monumentendag. Om dit te vieren zal in de vijfentwintig weken voorafgaand aan de eigenlijke Open Monumentendag - dit jaar op 10 en 11 september - een Nationale Monumenten Estafette worden gehouden. In deze periode opent ieder weekend ergens in het land een Open Monument van de Week zijn deuren voor het publiek.

De estafette start op zaterdag 26 maart in Utrecht in 'De Inktpot', het voormalige derde administratiegebouw van de spoorwegen. Dit monumentale pand is tussen 10.00 en 17.00 uur gratis voor het publiek toegankelijk. De Inktpot De Inktpot is een van de meest imposante gebouwen van Utrecht, zowel in omvang en monumentaliteit. Het gebouw verrees tussen 1918 en 1921 naar ontwerp van spoorwegingenieur G.W. van Heukelom. Voor het gebouw zijn 22 miljoen bakstenen gebruikt. Bijzonder fraai is het interieur, waarin 4.000 m3 eikenhout is verwerkt. Ook de monumentale trappenhuizen, de vergaderzalen en de art-deco klokken zijn behouden gebleven. Tegenwoordig is De Inktpot de hoofdzetel van ProRail. Record In Utrecht werd vijfentwintig jaar geleden ook het startsein gegeven voor de eerste landelijke Open Monumentendag. De stad zelf organiseert deze dag eveneens voor de 25e keer. Met gemiddeld zo'n tachtig openstellingen, omlijst door een uitgebreid cultureel programma, is de Utrechtse Open Monumentendag een van de drukst bezochte van Nederland. De Inktpot heeft verschillende keren meegedaan. De laatste keer, in 2007, werden maar liefst 7.000 bezoekers geteld. Dit aantal is in de 25-jarige geschiedenis van de Utrechtse Open Monumentendag nog steeds een record.

De Inktpot, Moreelsepark 3 (naast het Centraal Station) is gratis geopend van 10.00 - 17.00 uur. Er is informatie op papier en er worden ook rondleidingen gegeven. Voor kinderen is een bouwplaat van De Inktpot beschikbaar. In de Nieuwenoordzaal is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van De Inktpot ingericht. Tevens is voor deze gelegenheid een deel van het buurpand, het voormalige 'tweede administratiegebouw' uit 1895 te bezoeken. Het gebouw heeft een nieuwe naam gekregen - Tulpenburgh - en de hoofdentree is onlangs geheel gerestaureerd. Hier wordt ook het personeelsrestaurant opengesteld voor koffie, thee of lunchgerechten. Voor meer informatie zie ook www.openmonumentendag.nl

« Terug

Sluiten