AD/UN voortaan met meer Utrechts stadsnieuws in krant

donderdag 21 februari 2008

AD/Utrechts Nieuwsblad gaat redacteuren van de centrale nieuwsdienst in Houten verplaatsen naar de stadsredacties in Utrecht en Amersfoort. De interne organisatieverandering moet de krant een betere nieuwsvoorziening uit beide steden garanderen. Maar het nieuws in de regio mag daar niet onder lijden. Van een reorganisatie met banenverlies zoals in oktober 2006 nog wel het geval was, is nu geen sprake, zo verzekert chef verslaggeving Abe Mijdam.

“We schuiven intern wat, veranderen onze organisatie”, licht Mijdam toe in een eerste reactie. “Voor buitenstaanders is dit niet belangrijk, lezers van de krant zullen het in elk geval niet merken. Meer aandacht en mensen voor de stadsredacties, betekent ook niet dat we het platteland met minder nieuws bedienen”, vervolgt Mijdam. “Fysiek gaan de redacteuren die nu vanuit Houten werken, grotendeels naar de stadsredacties in Utrecht en Amersfoort. Enkelen worden toegevoegd aan de regioredactie. Nadruk komt echter wel meer te liggen op het nieuws uit de stad, met name in Utrecht.”

Huisvesting
Enkele jaren geleden werden het Utrechts Nieuwsblad en het Algemeen Dagblad samengevoegd en ging de krant over op het handzamere tabloidformaat. Ook een zevental andere regionale titels waren bij deze fusie betrokken. De stadsredactie van Utrecht was eerst gevestigd aan het Vredenburg in de binnenstad. Nu zit de stadsredactie in het mediacentrum aan de Hengeveldstraat op de grens van Wittevrouwen en Tuindorp-Oost. Hier is RTV Utrecht gevestigd en heeft ook persbureau ANP een bijkantoor.

Signatuur
Toen het UN in 2004 fuseerde, leidde dat tot kritiek bij lezers en abonnees. Zij misten de typische Utrechtse signatuur van de krant. Tijdens de UCK-bijeenkomst ‘Utrecht van one-paper city naar non-paper city’, beloofde toen een van de architecten van de fusiekrant - hoofdredacteur Arjeh Kalmann - dat de nieuwe krant ‘regionaler, goedkoper, kleiner en dikker’ zou worden. Maar ook nieuws dat ‘geografisch en mentaal dichterbij de lezers staat’.

Hoewel men op de redactie al rekent op versterking van de Utrechtse en Amersfoortse stadsredacties, neemt de krant begin volgende week pas een officieel besluit over het opheffen van de nieuwsdienst.

« Terug

Sluiten