Laatste duwtje nodig voor crowdfundingactie bijzondere letters postkantoor Neude

zondag 16 oktober 2016

Het grootste gedeelte van de 5200 euro die nodig is om een nieuw digitaal letterfont te maken van de bijzondere letters op de beelden in het oude postkantoor op de Neude in Utrecht is al binnen, maar de crowdfunding actie kan nog een laatste duwtje gebruiken.

82 donateurs brachten in totaal al 3500 euro binnen. De actie gaat nu zijn laatste twee weken in.
Met de opbrengsten van deze campagne wil Stichting z25.org de bestaande 13 letters van de standbeelden als cultureel erfgoed digitaliseren én de ontbrekende letters, cijfers e.d. ontwerpen om dit tot een volwaardig computerfont te maken. Dit gratis en unieke font gaat Neude heten is geschikt voor websites, posters en bewegwijzering.

Mensen en organisaties die een letter adopteren kunnen zelf een letter uitkiezen. Betreft keuze van een letter geldt dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Naast een aandenken van de geadopteerde letter geven we ook naamsvermelding met website voor deze sponsoren.

Historie
Het postkantoor aan de Neude is in de jaren '20 gebouwd naar ontwerp van de architect Joseph Crouwel. Het gebouw is geheel in de stijl van de Amsterdamse School en inmiddels een rijksmonument geworden. De beelden en ornamenten in dit pand zijn ontworpen door Hendrik van den Eijnde
(1869 – 1939). Hij was naast beeldhouwer ook meubelmaker, graficus en tekenaar. Nu het pand geen functie als postkantoor meer heeft wordt het tot eind 2017 verbouwd. Daarna zal onder andere – op initiatief inwoners van Utrecht – de Centrale Bibliotheek hier haar intrek doen.

Lees hier meer achtergrond van de actie en hoe je het project kunt steunen

« Terug

Sluiten