Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Cindy Gijsbers

Cindy.jpegvrijdag 04 december 2020

De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er eentje uit en spreken kort met diegene over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Cindy Gijsbers.

door Wilmie Geurtjens

Wil je jezelf even voorstellen?
“Ik noem mezelf een schrijvende adviseur of een adviserende schrijver. Mijn hart ligt bij schrijven, en toch ben ik niet in de eerste plaats op zoek naar móóie verhalen, maar naar effectieve. Mijn eerste baan na de studie Communicatiekunde was die van tekstschrijver bij het Amsterdamse communicatie en designbureau Eden Spiekermann. Al heette mijn functie daar geen tekstschrijver: Ik was information designer, een van de twee, naast zo’n tachtig ontwerpers. Ik leerde er om hele taaie en technische informatie van bijvoorbeeld de Belastingdienst te verwoorden in toegankelijke taal. Elke opdracht deed ik in samenwerking met een multidisciplinair team. Daar zaten behalve de schrijvers allerlei mensen in die strategisch, grafisch, of met foto, film en UX heel goed waren. Inhoudelijk heb ik me er behoorlijk kunnen ontwikkelen, maar na zeven jaar kreeg ik de seven year itch. Ik stapte over naar JCM Context, een veel kleiner bureau in Utrecht met toen acht tekstschrijvers. Heerlijk vond ik het, al die schrijvende collega’s om mee te sparren! 

Op mijn veertigste heb ik iets gedaan wat ik nooit verwacht had: ik ben voor mezelf begonnen. Met zeventien jaar ervaring durfde ik de stap te wagen. Mijn grootste angst was eigenlijk dat ik als zelfstandige alleen nog teksten voor de bakker om de hoek zou kunnen maken, terwijl ik gewend was voor grote organisaties te werken. Die angst was overbodig. Vanaf het begin wisten bedrijven als Gispen en diverse organisaties in zorg en onderwijs me te vinden. We verhuisden naar Culemborg, waar ik nu ook voor bijvoorbeeld de gemeente schrijf. Ik werk nog steeds samen met vormgevers en webbouwers, en voor grote projecten met Redactieprofs, een netwerk van zelfstandige tekstschrijvers waar ik lid van ben.

Wat is je expertise binnen het communicatieveld?
Ik ben een allrounder. Soms ben ik puur aan het adviseren over een tone of voice, meestal mondt het ook uit in schrijven. Voor de meest uiteenlopende branches, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf over cliëntgericht auditeren, duurzame inzetbaarheid in het hbo of over de nieuwe circulaire bank van Gispen. Om er maar een paar te noemen. Altijd kijk ik met de bril van de communicatiekundige.  Heel inhoudelijk en analytisch: Wat is het doel, wat wil je overbrengen, waarom gebruik je een bepaald middel? Tegelijkertijd kan ik me goed inleven in opdrachtgever én ontvanger. Ik let erop dat er meer tussen hen gebeurt dan zenden en ontvangen. Dat er genoeg interactie is.

Hoe zet je je expertise op dit moment in?
In deze coronaperiode schrijf ik ook regelmatig óver corona! Zo ben ik voor artsenopleider NSPOH veel aan het bloggen. Zij ontwikkelden in razend tempo opleidingen voor artsen die bron- en contactonderzoek doen en verzorgen opleidingen voor bemonsteraars bij de GGD. Ook werk ik aan een interviewserie over de impact van corona binnen het hbo. Ik was een beetje bang dat mijn opdrachten terug zouden lopen, maar iedereen merkt hoe belangrijk het is om juist nu te blijven communiceren. Ook mijn vaste opdrachtgevers.

Hoe lang ben je nu lid van UCK?
Best lang al, een jaar of twaalf denk ik. 

Waarom ben je lid geworden van UCK?
Bij JCM waren we allemaal lid, dat vonden we belangrijk. Inhoudelijk was het inspirerend en van het borreltje erna genoten we net zo hard.

Wat waren je ervaringen in al die jaren?
Toen ik nog in Utrecht woonde én geen kinderen had, ging ik best vaak naar bijeenkomsten. Nu gebeurt dat veel minder. De laatste bijeenkomst die ik bezocht was vorig jaar, toen trend watcher Farid Tabarki een verhaal hield. Dat was weer zo leuk dat ik dacht: oh ja, ik moet vaker gaan. Ik had mijn lidmaatschap op kunnen zeggen, maar zeker nu in coronatijd ben ik blij dat ik het niet gedaan heb. Dankzij UCK komen er continu interessante onderwerpen voorbij in mijn mailbox, en ik kan de online bijeenkomsten terugkijken op mijn eigen momenten.

Wat zijn je verdere verwachtingen en wensen van UCK?
Concrete verwachtingen heb ik niet. Als ik op de website zie ik wat er allemaal gebeurt, is dat echt heel veel. Een tip heb ik wel! Ik kende deze rubriek nog niet, terwijl ik het ontzettend leuk vind om zulke persoonlijke inkijkjes te krijgen in de keuken van vakgenoten. Als je behalve de aankondigingen van activiteiten ook een linkje stuurt wanneer er een aflevering van In gesprek met…verschijnt, maak je mij – en waarschijnlijk ook veel andere UCK’ers – wel blij!”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Cindy.jpeg93,0 kBimage/jpegdownload

« Terug

Sluiten