UCK-lid ‘verbinder’ Harry Louwenaar overleden

Harry.jpgmaandag 01 mei 2023

Op 29 april 2023 is Harry Louwenaar overleden. Hij kondigde al in januari aan dat hij ziek was en niet meer lang te leven had. Veel te vroeg verliezen we een mooi mens, een fantastische communicatieman en een al jarenlang actief UCK-lid.

Harry zal vooral herinnerd worden als verbinder. Een verbinder die op enorm veel plekken actief was en zeer gewaardeerde herinneringen nalaat. Enkele collega’s uit ons vak eren hem hier, ieder op hun eigen manier:

Hij leerde mij op gevoel te vertrouwen
Ik moest (15 jaar geleden) vooral eens met Harry Louwenaar praten! Voor marketingcommunicatie was ik namelijk niet gepolijst genoeg. Zo zat ik al snel, net afgestudeerd, tegenover Harry. En ja: dat bleek een match. Na vijf minuten was het sollicitatiegesprek afgelopen: dit klopte gewoon. Dat wist hij al bij het handen schudden. En als Harry iets weet, dan gaat hij ervoor. Hij leerde mij op je gevoel te vertrouwen. Bij opdrachtgevers zei hij dan: "volgens mijn professionele overtuiging.." en dan kwam er een betoog dat meestal klonk als een klok.

Ook leerde ik al snel een andere Harry kennen: de Harry die overal tegelijk wilde zijn. Dan ging de telefoon: "Eef, ik moet toch echt even naar een andere klus, neem jij die groep van me over? Alle vertrouwen in je. En vergeet niet: het gaat om de verbinding, niet om het doorduwen van je programma." Als ik iets van Harry heb geleerd is dat het wel. Communicatie is echt vakmanschap. Theorie is leuk, maar het gaat om de toepassing, de interactie, de boel in beweging krijgen en dan graag de juiste kant op. En wat nou juist in ons voordeel werkt: perfectie helpt niet per se bij het aangaan van verbinding. Harry heeft mij opgevoed als professional en dat maakt dat hij altijd met mij mee zal reizen. Ik voel me bevoorrecht. -- Eefje Nienhuis, EN communicatie en participatie

Omdat Harry is
‘Goedemorgen! Hoe zitten we erbij vandaag?’ Spotlight op Harry, paar honderd mensen in de zaal. Direct contact makend en verbinding zoekend. Kaarten met notities in zijn handen, voorbereid op alles maar ook helemaal klaar om te improviseren. Bij de UCK, op een Logeion-podium of de zeepkist bij een opdrachtgever: vanuit de zaal zag ik hem vaak bezig. Handen en voeten gevend aan wat we vooraf bedacht hadden dat er zou moeten gaan gebeuren. Daar stond hij dan podium-vullend maar ook ruimte gevend aan anderen, geconcentreerd, uitnodigend, onderzoekend, grappend, in z’n element. Maar vooral met aandacht. Veel aandacht!

Mensen voelden zich met Harry verbonden en Harry voelde zich verbonden met mensen. Of de aanleiding een debattafel op een podium was of zijn keukentafel in Utrecht. In het raken van mensen lag een belangrijke kracht van hem. In Zuid-Afrika zeggen ze: IK ben omdat WIJ zijn (Ubuntu). Troostrijk idee: Wij zijn omdat Harry is… wie hij was. Ik ga Harry missen en de goede herinneringen koesteren. Ik wens familie, vrienden en vakgenoten sterkte toe met het verlies van een fijn en bijzonder mens. -- Folkert Reith,Van der Hilst

Een man die leefde van én groeide van relaties
We kennen elkaar al zo’n 25 jaar, en Harry was een ‘vriend van ons huis’, zoals hij dat noemde. Hij verzorgde bijvoorbeeld onze interne intervisies en hielp ons ook als partners van het bureau om het goede gesprek te voeren. Op zijn initiatief begonnen we die dagen vaak met een moment van reflectie. Hij liet ons afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen. Niet zelden gebeurde dat met de woorden van Stef Bos, waarvoor we een gedeelde liefde koesterden.

Het gevoel aan het woord laten. Dat kon Harry als geen ander. Bijzonder was ook hoe hij ons in 2021 hielp bij het uittreden van Job Leene als oprichter van Leene Communicatie en het toetreden van Frans Petersen als nieuwe aandeelhouder. Alleen al zijn aanwezigheid was voldoende om het gesprek over een gevoelig onderwerp beter te laten verlopen. Ik denk dat er in professioneel opzicht geen andere rol was die hem beter paste dan die van gespreksleider en bemiddelaar. Harry was een geweldig mens. Een man die leefde van én groeide van relaties. Een man die genoot van mooie, rake taal.” -- Steffart Buijs, Leene Communicatie

Het grootse geluk in de kleinste dingen
Een jaar of vijf geleden heb ik Harry leren kennen als communicatiecollega in de Rijksoverheidspool. Tussen de meerderheid aan communicatievrouwen, viel hij als lange man al zonder al te veel moeite op. Maar nog meer door zijn vrolijke energie, nuchtere kijk op zaken en prettige relativeringsvermogen. Eigenschappen die je in ons gezamenlijke werkveld heel goed kunt gebruiken!

En dat deed Harry dan ook met verve; zijn voorbeelden van hoe hij dingen aanpakte vond ik zeer inspirerend en bijzonder leerzaam. Helaas heb ik nooit direct samen met mogen werken en nog meer van hem kunnen leren. De manier waarop hij ook deze laatste fase van zijn leven ‘aanpakte’, het grootse geluk vond in de kleinste dingen, was misschien nog wel zijn mooiste les aan ons allen. Veel sterkte voor zijn familie, vrienden en een ieder die hem nu moet missen. -- Marieke Timmermann, Timmervrouw Communicatie

Een communicatieve samenwerker met impact
Vier jaar geleden ben ik met Harry het bureau Zhijn gestart. Een bureau voor netwerkcommunicatie. Harry in de rol van creatieve strateeg en behendige procesbegeleider, ondergetekende als art director en designthinker. Dat de opgaven vandaag de dag voor organisaties te complex zijn om alleen op te lossen, begreep Harry als geen ander. Communicatief samenwerken is het devies maar knap ingewikkeld. Harry claimde, niet geheel zonder trots, de bedenker te zijn van het begrip ‘slimme communicatiecoalities’. Met zijn talent voor het samenbrengen van leuke en inspirerende mensen vanuit verschillende expertises, hebben we aan relevante en mooie opgaven mogen werken. Beweging helpen creëren en verbinding tot stand kunnen brengen. Het doel is belangrijk, uit de weg daar naar toe haalden we ons meest plezier.

Hoewel ik zeer verdrietig ben mijn partner te moeten missen ben ik ook dankbaar dat ik onderdeel was van het communicatiecoalitietje dat hij in het kader van zijn afscheid nog even had samengesteld. Een mooi slotakkoord van een geweldig mens. Ik ga hem missen. Hans Booms, partner bij Zhijn

De aanjager en de verbinder
Harry, er zijn heel veel woorden om te beschrijven wat een mooi mens en betrokken professional jij was. Voor onze opleiding was jij bovenal een inspiratiebron. Je bent heel veel jaren betrokken geweest bij de Opleiding Communicatie aan de Hogeschool Utrecht, de opleiding waar ook jouw roots lagen. Je was jarenlang lid van onze beroepenveldcommissie en zette je in als werkveldassessor. Ook hier was je de aanjager en de verbinder, sterk betrokken bij de inhoud van de opleiding. Maar bovenal erg betrokken bij onze studenten. Je vond het heerlijk om met ze in gesprek te gaan en zij waren op hun beurt een inspiratiebron voor jou. Lieve Harry, we gaan je enorm missen. Dank je wel voor alles wat je voor onze opleiding hebt betekend.

In de afgelopen maanden haalde je kracht uit liedjes van Stef Bos. Ik neem met heel veel respect afscheid van jou, met een tekst van Bram Vermeulen:
Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde bewijs van mijn bestaan
Omdat door het verleggen van die ene steen
De stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan

Zwanet Draadjer, opleidingsmanager HU Communicatie

Samen op de HEAO, vriend, collega, vakgenoot en klankbord
Ook ik rouw om het verlies van communicatievakman Harry Louwenaar. In het begin van zijn loopbaan dreef Harry op zijn grenzeloze humor, onbevangenheid en natuurlijke organisatietalent. Bij BIKKER Communicatie werd hij zo één van de gangmakers van het bureau. Later ging hij op zoek naar de essentie van communicatie en maakte hij werk van zijn eigen ontwikkeling. Met als gevolg dat zijn vakmatige activiteiten meer en meer gingen samenvallen met zijn persoonlijkheid.

Het gesprek aangaan, nieuwsgierigheid naar de ander, zoeken naar contact op gevoelsniveau, zichtbaar maken wat bindt. Dat zijn zaken waar Harry ongelooflijk goed in was. Professioneel werd hij wie hij was. En dat maakte hem zo waardevol voor zijn opdrachtgevers. Zijn laatste bureau heet niet voor niets ‘Zhijn’. Harry was er. En stond altijd met alle zintuigen aan.

Harry en ik deelden het verdriet van een jonggestorven vader. We ontdekten samen dat iedere nieuwe levensfase ook tot nieuwe vragen leidde. Dat nu ook zijn eigen kinderen hun vader zouden moeten missen was de afgelopen maanden zijn grootste verdriet. Je eert hem het beste door met jullie verhalen over Harry antwoord te geven op de vragen die zijn kinderen de komende jaren over hun vader zullen hebben. Dat kan op zijn laatste campagnesite: www.ditisharry.nl. -- Onno Houtschild, Handson Partners

Van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 mei ligt Harry opgebaard in het Boshuisje in Baarn. Daar kun je van 11.00 uur tot 20.30 uur langskomen om gedag te zeggen. Het Boshuisje ligt op landgoed Drakenburg aan de Doctor Albert Schweitzerweg 1 in Baarn. Op zondag 7 mei, de dag waarop Harry 55 zou worden, vindt om 14.00 uur de afscheidsviering plaats. Aanmelden is nodig voor een goede voorbereiding. Dit kan op www.ditisharry.nl 

« Terug

Sluiten