Presentatie nieuw trendrapport overheidscommunicatie 2019

trendrapport.jpg09-11-2019

‘Leiden toenemende onzekerheden tot een overheidsburnout? Worden zingeving en inclusiviteit steeds belangrijker? Gebeurt dat online of offline? Wie kan je nog geloven? Welke gevolgen heeft robotisering voor mensen?’ Dat zijn de vragen waarmee de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het ministerie van Algemene Zaken het nieuwe trendrapport over overheidscommunicatie anno 2019 introduceert.

Het nieuwe rapport geeft communicatieprofessionals een handreiking over hoe ze zelf aan de slag kunnen met de trends en zo kunnen ervaren wat deze trends betekenen voor ons werk en (veranderende) rol van de communicatieprofessional.

Monitoring
Het cluster Communicatieonderzoek van de dienst monitort continu ontwikkelingen in de samenleving, het communicatievak en bij de overheid met in het achterhoofd de vraag: wat kunnen de gevolgen zijn voor de communicatie door de (Rijks)overheid? Dat leidt nu tot de publicatie ‘Iedereen aan zet, trends voor overheidscommunicatie 2019. Het volledige rapport is hier te downloaden

Trendcurves
In het rapport worden trends geplaatst in een trendcurve die aangeeft in welke fase van ontwikkeling de (eerder) beschreven trends zitten. Omdat trends zich niet ontwikkelen langs een rechte lijn. Het kost tijd, geld en kennis voordat een trend impact op overheidscommunicatie heeft, zo geven de onderzoekers aan bij hun inleiding van het rapport.

Wasdom
Bij het ontstaan van een nieuwe trend groeien de verwachtingen over de impact van een trend snel, maar zijn er nog niet veel praktijkvoorbeelden te zien. Daarna komt een periode van reactie: mogelijke tegentrends komen op, maar ook de vraag of de trend de hoge verwachtingen zal waarmaken. Sommige trends zullen in deze fase wegvallen. Als de trend toch relevante toepassingen blijkt te hebben, dan volgt een fase van overwinning. Wanneer een trend uiteindelijk tot wasdom komt, dan houdt de trend eigenlijk op een trend te zijn: de nieuwigheid is eraf en de ontwikkeling is een onderdeel geworden van het dagelijks leven.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten