Theoloog en communicatiewetenschapper Anne van der Meiden overleden (91)

anne-van-der-meiden.jpgvrijdag 04 juni 2021

Theoloog en communicatiewetenschapper Anne van der Meiden is overleden. Hij was de eerste bijzonder hoogleraar public relations (1978-1994) namens het toenmalige in Utrecht gevestigde Nederlands Genootschap Public Relations (NGPR).

Van der Meiden - in 1929 geboren in Enschede - was in Utrecht jarenlang wetenschappelijk medewerker massacommunicatie. Veel communicatieprofessionals uit die tijd zijn door hem opgeleid. Zij waarderen zijn passie voor het vak nog immer en werden door hem ook geïnspireerd. Zo blijkt ook uit de vele reacties op o.a. social media na het bekend worden van zijn overlijden.

Ethiek
In september 2003 was Anne de openingspreker op een lustrumbijeenkomst van de Utrechtse Communicatiekring. Die stond in het teken van een communicatiesafari door de Utrechtse binnenstad. UCK-leden namen die dag een kijkje in de communicatiekeuken van vijftien verschillende organisaties. Anne van der Meiden benadrukte toen al dat fatsoenlijk communiceren voor hem centraal stond. Hij wees ons erop om vooral ook in ethische zin goed om te gaan met ons mooie vak. Hans Scholten was toen mede-organisator van die dag. "Daar heb ik nog hele goeie herinneringen aan", reageert Hans. "Ook bij onze Communicatie Safari was hij al lang met pensioen, maar wist hij toch eruit te springen vanwege zijn aanstekelijke passie voor communicatie. Anne bleef tot op hoge leeftijd relevant voor ons vak."

Van der Meiden overleed op 3 juni jl. in een verpleeghuis in Nijverdal. Eén dag voor zijn 92e verjaardag. In 2018 trok hij zich terug uit de publiciteit na een herseninfarct. Wij wensen zijn naasten veel sterkte met dit verlies.

Gewetensvol
Guido Rijnja duidt Anne van der Meiden als “de theoloog en communicatiewetenschapper die je zo indringend en guitig hielp herinneren hoezeer communiceren draait om een gewetensvolle omgang met waarheid, invloed en loyaliteit.”

Kompas
Marc Lamers twittert: “Van hem is de zin: ‘public relations is het stelselmatig bevorderen van het wederzijds begrip tussen een organisatie en haar publieksgroepen.’ Als kompas voor communicatie is het vandaag misschien nog wel relevanter dan toen.”

Kerk
Betteke van Ruler schrijft: “De kracht van Anne lag in de normatieve theorie, in ‘hoe het zou moeten’. Ethiek speelde voor hem daarbij een belangrijke rol en daar doceerde hij graag en veel over. Zijn colleges waren vermaard. Hij trok zoveel studenten dat de universiteit moest uitwijken naar een kerk.”

Grootmeester
Lydia Jumelet laat weten: “Ach, prof Anne van der Meiden, wie heeft er in ons vakgebied geen colleges bij hem gevolgd. Wat een Grootmeester op het gebied van Communicatie.”

Gemotiveerd
Hans Ruijgers toont zijn dankbaarheid met: “Dankzij zijn enorme enthousiasme en inspirerende persoonlijkheid tijdens de colleges PR & Massacommunicatie koos ik in 1985 uiterst gemotiveerd voor het communicatievak. Nooit spijt van gehad!”

Twente
In zijn geboortestreek Twente is ook grote waardering voor Anne van der Meiden vanwege onder andere zijn bijdrage aan de streektaal en het in het Twents vertalen van de bijbel. Kijk hier naar een In Memoriam video die RTV Oost voor hem maakte.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Tweets.jpg50,0 kBimage/jpegdownload
Labels
Nieuws

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Geen tweets beschikbaar
Sluiten