Utrechtse journalistiekstudenten maken documentaire over tramaanslag

eigen beeld.PNGdinsdag 01 augustus 2023

Volgend jaar is het (op 18 maart) precies vijf jaar geleden dat Gökmen T. een aanslag pleegde in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Een gebeurtenis met enorme impact. Ook vandaag de dag nog, zeker voor de direct betrokkenen. De Utrechtse studenten Jeanneau van Beurden en Tijmen Beijes maakten een documentaire over deze terroristische daad.

De twee makers – studenten Jeanneau van Beurden en Tijmen Beijes op de School voor Journalistiek – besloten terug te blikken op de aanslag. Ze volgden samen dezelfde minor op CampusDoc. Tijdens dit traject bedenken studenten een documentaire van A tot Z. Ook produceren en monteren ze zelf. Genoeg enthousiasme maar ervaring met het maken van documentaires hebben ze niet, zeggen ze in een gesprek met Villamedia. Toch is er een indrukwekkend verhaal gemaakt.

Verhaal
De documentaire vertelt het verhaal van de ramp in de tram vanuit vijf betrokkenen, waarbij de focus ligt op de slachtoffers en de nabestaanden. En het verhaal wordt verder ingekleurd door zijdelings betrokken personen, zoals journalisten en artsen. De studenten aan de Hogeschool Utrecht wilden iets bijzonders maken. ‘We wilden graag terugblikken op een grote gebeurtenis’, zegt Beijes op Villamedia.nl. ‘Eerst dachten we nog aan een sporter’, zegt Van Beurden.

Toen ontstond het idee om een documentaire te maken over deze een van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen in Nederland. Zware materie, geen lichte kost. ‘Wie zijn wij om dit te maken?’, zegt Van Beurden. ‘Hij was érg overtuigd’, lacht Beijes. ‘We zijn allebei erg perfectionistisch, dus ik wist: als we dit doen, dan gaan we het goed doen’.

Menselijk perspectief
Het verhaal is op een ingrijpende manier gefilmd en betrekt de kijker vanaf de eerste seconde. De dag wordt verteld vanuit menselijk, emotioneel perspectief. Met visualisaties worden de dagen, weken en maanden vooraf en na de aanslag gereconstrueerd. De documentaire maakt rijk gebruik van persoonlijke foto’s en video’s.

De documentaire wordt volgend jaar in maart op RTV Utrecht uitgezonden. Zeer waarschijnlijk ook op nationale tv bij de NPO.

Op de foto boven (eigen beeld): Jeanneau van Beurden (links) en Tijmen Beijes (rechts). 


Bijna een jaar na de tramaanslag - volgens veel media de nieuwsgebeurtenis van 2019 - organiseerde de UCK een drukbezochte bijeenkomst over wat crisiscommunicatiespecialisten konden leren van het crisismanagement en de crisiscommunicatie bij de tramaanslag. Naar aanleiding van enkele evaluatierapporten en de praktijkervaring van communicatiecollega’s bij de gemeente, de politie en de NCTV. De tramaanslag leidde tot een situatie die we in Nederland nog niet eerder hadden meegemaakt. Er vielen (dodelijke) slachtoffers. De dader of daders (dat was lang onbekend) sloegen op de vlucht. Er volgde een klopjacht van politie en veiligheidsdiensten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde zelfs dreigingsniveau 5 in (de eerste keer ooit in ons land).

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
niemand vergeten.jpg233,9 kBimage/jpegdownload
Labels
Nieuws

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten