Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Peter van Boesschoten

Foto Peter van Boesschoten.jpgvrijdag 15 december 2023

De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er een uit en spreken kort met diegene over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Peter van Boesschoten.

door Wilmie Geurtjens

Wil je jezelf even voorstellen?
Ik werk als interim-woordvoerder in zichtbare, issue-rijke omgevingen. Dat ligt me: ik vaar goed in woelig water. Ik ben begonnen als trainee en intern organisatieadviseur bij ABN AMRO Bank, maar vrij snel – inmiddels twintig jaar geleden - overgestapt naar communicatie. Sindsdien heb ik onder andere in verschillende woordvoeringsfuncties bij AkzoNobel en meerdere communicatiefuncties bij Shell gewerkt. Allebei organisaties waar het flink turbulent kon zijn. Sinds mei 2020 ben ik zelfstandige. Als tiener wilde ik helikopterpiloot worden. Dat kwam zeker ergens vandaan; met een vader die beroepsmilitair is krijg je nu eenmaal een klap van die defensiemolen mee. Toch leek het hem beter als ik eerst eens doorstudeerde. Het werd HBO Personeel en Organisatie, met een extra jaar Bedrijfskunde. De O van Organisatie vond ik het meest interessant. Daarom ging ik een paar jaar later alsnog naar de VU voor de studie Beleid, Communicatie en Organisatie. Daar leerde ik dat er niet één gezichtspunt is, om dingen van meerdere kanten te bekijken, en dat er niet één vaste route is naar een oplossing.

Wat is je expertise binnen het communicatieveld?
Externe corporate communicatie, dus het verhaal van een bedrijf of organisatie actief uitdragen. Op papier als woordvoerder, in de praktijk als heel veel meer. Ik ben betrokken bij issues, crises en allerhande communicatie waar vanuit een reputatie- en stakeholdersblik naar gekeken moet worden. Dat betekent samenwerken met bijvoorbeeld public affairs, legal, business en management. Al die verschillende aspecten maken mijn werk enorm dynamisch en afwisselend.

Hoe zet je je expertise op dit moment in?
Bij Tata Steel ben ik interim-woordvoerder-plus. Plus betekent dat ik naast pure woordvoering en mediarelaties onder andere betrokken ben bij allerlei issues die spelen, veel daarvan met een flink afbreukrisico, of met incidenten en crises die zich voordoen. Dankzij die twintig jaar ervaring in hectische tijden en omgevingen breng ik een brede blik en veerkracht mee. Ik kan denken in scenario’s en zowel pro-actief als re-actief werken. Daarmee hoop ik het bedrijf goed te kunnen helpen. Tata Steel ligt momenteel immers onder een vergrootglas. Sterker: onder een microscoop. Wat ook maakt dat het bedrijf te maken heeft met enorm veel stakeholders, die allemaal een mening hebben.

Hoe lang ben je nu lid van UCK?
Sinds september 2023.

Waarom ben je lid geworden?
Ik had wel eens wat posts gezien op LinkedIn. De UCK leek me een heel actieve club, en dat was precies wat ik zocht. Tijdens corona praatte ik via de app Clubhouse elke zondagavond met een clubje mensen over communicatie, media en politiek. Ik haalde daar veel plezier uit, terwijl ik tegelijkertijd veel leerde van hun kijk op zaken en hun ervaring, juist omdat zij in andere organisaties werkten en een andere achtergrond hadden. Het inspireerde me om lid te worden van een ‘formeel’ communicatienetwerk dat bij wijze van spreken om de hoek van mijn thuis in Hilversum zit: de UCK dus.

Wat zijn je ervaringen tot nu toe?
Ik heb precies één bijeenkomst meegemaakt: De kunst van een goede briefing. Dat was een veelbelovend begin. Ook door zo’n C’ommetje, al pratende met een medelid langs de singel lopen, ga ik denken: ik had eerder lid moeten worden.

Wat zijn je verdere verwachtingen van of wensen voor de UCK?

Vol verwachting klopt mijn hart.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Foto Peter van Boesschoten.jpg28,9 kBimage/jpegdownload
Labels
Nieuws

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten