Medialab SETUP stopt alle Nederlanders in database

dinsdag 09 juni 2015

Hoe moeilijk is het om een database van alle Nederlanders te bouwen? Het Utrechtse Medialab SETUP onderzoekt de kansen en risico's van big data en bouwt De Nationale Verjaardagskalender; een database met de verjaardagen van alle 16.8 miljoen Nederlanders.

Medialab SETUP is een gezelschap van jonge, creatieve technologiemakers en –denkers. Sinds 2010 onderzoeken zij de raakvlakken tussen technologie, cultuur en maatschappij.

Grote datasites
Ellen Bijsterbosch van SETUP: “We zijn begonnen met het verzamelen van data via grote sites, zoals de Telefoongids, Wie-o-wie en schoolbank.nl. Dat leverde een schat aan informatie op, maar te weinig geboortedata. Vervolgens ontdekten we andere heel vruchtbare bronnen, zoals amateur sportverenigingen, kerkgemeenten en sites van gemeentes. Hier vonden we veel en veel meer.”

Aankondigen van geboortes
Sommige van die gemeentesites publiceren alle pasgeboren inwoners met naam en geboortedatum. Besloten werd al snel om minderjarige Nederlanders uit te sluiten. “We houden de Wet bescherming Persoonsgegevens goed in de gaten”, aldus Ellen. “We doen dan ook niets met gegevens als politieke voorkeur, of de medische achtergrond van mensen.” Zoals bijvoorbeeld met het ledenbestand van een belangenvereniging van gehandicapten dat SETUP onlangs heeft ontdekt. “We gaan deze vereniging wel waarschuwen dat we gemakkelijk over hun gegevens kunnen beschikken. Daartoe voelen we ons verplicht.”

Zaterdagen
SETUP houdt kantoor op de vierde verdieping van de Openbare Bibliotheek aan de Oudegracht. Tijdens het afstruinen van het internet kunnen geïnteresseerden op speciale dagen over hun schouder meekijken. “Zo ook afgelopen zaterdag 23 mei”, aldus Ellen. “We hebben inmiddels zeker dertig mensen om ons heen verzameld die ons af en toe bijstaan. Maar er was zaterdag ook extra aanloop van mensen die ervan gehoord hadden.”

Hoe nu verder?
De komende weken gaat SETUP de gegevens in elkaar schuiven. Volgens Ellen nog een hele klus. “Pas dan kunnen we beoordelen wat we in handen hebben. En weten we hoe groot de verjaardagsdatabase is. Daar hopen we over enkele weken meer over te kunnen zeggen.”

Meer weten over De Nationale Verjaardagskalender? Stuur een mail naar Ellen Bijsterbosch (ellen@setup.nl).Lees ook het SETUP blog over deze big-datazoektocht.

« Terug

Sluiten