HAFF werkt aan ‘animatiebroeinest’ in Utrecht

vrijdag 06 maart 2015

De organisatie van het Holland Animation Film Festival (HAFF) dat dit jaar voor de dertigste keer in de Domstad wordt georganiseerd, werkt aan het creëren van een animatiebroeinest in de stad. Een plek waar festival en talent elkaar treffen en versterken.

“Noem het een lab of een hub”, licht HAFF-directeur Gerben Schermer toe. “Belangrijk is dat talent elkaar ontmoet en versterkt. In Utrecht zit veel talent op dit gebied, met de HKU als opleiding en veel bedrijven en studio's (groot en klein) die hun sporen internationaal verdienen." Utrechts talent blinkt vooral uit in de autonome, korte films. Een actuele exponent hiervan zijn Job, Joris & Marieke die net een Oscar-nominatie in de wacht sleepten, maar er zijn ook veel andere Utrechtse animatoren die internationaal aan de weg timmeren.

Opzet klaar
Animatie is een specifieke beeldtechniek die steeds meer toepassing vindt in een breed spectrum van audiovisuele verschijningsvormen, denk aan cartoons, muziekvideo’s, special effects in speelfilms, motion graphics op tv, beeldende kunst, performances, games, webdesign en toepassingen in mobiele telefonie. Het HAFF ziet de positieve ontwikkeling van de opzet van de Dutch Game Garden als een mooi voorbeeld. “Onze aandacht is op dit moment volledig gericht op ons festival half maart, maar we hebben al een plan op papier staan en daarmee gaan we na het festival verder. We hebben ook al gesproken met de gemeente en die steunt ons idee.” Een locatie heeft HAFF nog niet concreet op het oog. Op dit moment zijn veel animatoren gevestigd in Hooghiemstra. Dutch Game Garden verhuist binnenkort naar het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs.

Breed aanbod
HAFF is opgericht in 1985 en met ingang van 2009 een jaarlijks evenement. In 2012 verhuisde het festival van begin november naar eind maart om een betere plaats op de internationale festivalagenda te creëren. Het fungeert als ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor animatieprofessionals en aankomend talent en promoot animatiefilm als aantrekkelijke culturele vrijetijdsbesteding voor een breed publiek. Het HAFF besteedt aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen, vertoont thematische programma’s en retrospectieven en heeft talkshows, masterclasses, lezingen en een educatief programma. Het festival wordt in toenemende mate bezocht door filmmakers, producenten, vertoners, studenten en docenten van kunst- en filmacademies uit binnen- en buitenland.

HAFF 2015 speelt zich in vijf dagen af op diverse locaties in Utrecht met het Louis Hartlooper Complex als centraal middelpunt. Er worden dit jaar ruim vierhonderd films vertoond. Het begint allemaal op woensdag 18 maart aanstaande en eindigt op zondag 22 maart.

« Terug

Sluiten