UCK-lid Leida van Voornveld publiceert week na haar overlijden boek ‘Lekker Belangrijk’

dinsdag 23 september 2008

Gisteren verscheen het boek ‘Lekker Belangrijk’ van Leida van Voornveld waarin zij haar leven beschrijft, vanaf het moment dat er in het najaar van 2004 bij haar borstkanker wordt ontdekt. ‘Lekker belangrijk’ is een boek vol passie voor het leven zelf én voor het bereiken van een belangrijk doel: méér geld en aandacht voor onderzoek naar en de behandeling van borstkanker in Nederland. De gehele opbrengst van ‘Lekker Belangrijk’ gaat naar Stichting Pink Ribbon.

Leida beschrijft de laatste jaren van haar leven met realiteitszin, vol humor en relativeringsvermogen, zonder daarbij de werkelijk belangrijke zaken uit het oog te verliezen. Het eerste exemplaar van ‘Lekker Belangrijk’ is zaterdag 20 september overhandigd aan Riet van der Heide (foto), die op deze dag afscheid nam als voorzitter van BorstkankerVereniging Nederland. Leida had eerder de wens geuit het boek aan Riet van der Heide aan te bieden tijdens de vrijwilligersdag van BorstkankerVereniging Nederland op 20 september.

‘Bijzonder indrukwekkend’
Riet van der Heide: “Het boek van Leida is bijzonder indrukwekkend. Het beschrijft op zeer leesbare wijze wat er op je afkomt als je weet dat deze vreselijke ziekte je treft. In ons land krijgen 14.000 vrouwen per jaar te horen dat zij borstkanker hebben. Het aantal nieuwe patiënten per jaar stijgt nog steeds. Ongeveer 3.500 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte. Dat is ruim drie keer zoveel als het aantal verkeersdoden dat jaarlijks in Nederland te betreuren valt. Deze mensen worden weggerukt uit hun gezinnen, weg van broers, zusjes, ouders, tantes, neefjes en nichtjes, vrienden, collega’s. Dat zorgt voor intens veel verdriet om al die lege plaatsen. En al die vrouwen gaan door de emoties heen van het terugkomen van de ziekte, de onzekerheden, de ingrijpende behandelingen en de pijn. De periode vóór het overlijden, het afscheid, waarbij je weet dat je weggaat uit het leven. Maar ook de tergende onzekerheden doordat de medische wereld niet goed ingespeeld is op iedere nieuwe patiënt. Velen moeten onnodig lang wachten op de diagnosticering en op behandelingen. Leida’s boek beschrijft heel herkenbaar hoe zij dit allemaal heeft beleefd.”

Leida van Voornveld
Leida van Voornveld (1966 - 2008) overleed afgelopen zaterdag 13 september in haar woonplaats Amersfoort. Ze werkte jarenlang als journaliste en als manager Communicatie. Een deel van de verhalen in ‘Lekker Belangrijk’ verscheen eerder als column in C, het ledenmagazine van Logeion, de beroepsvereniging voor Communicatie. Tot het voorjaar van 2008 was Leida bestuurslid Communicatie voor BorstkankerVereniging Nederland. Bovendien was ze lid van de cliëntenraad van het Helen Dowling Instituut, dat is gespecialiseerd in psycho-oncologie.

BorstkankerVereniging Nederland
BorstkankerVereniging Nederland is een patiëntenvereniging. In 1979 opgericht door patiënten die contact en steun zochten in hun ziekteproces. Aanvankelijk gebeurde dit via losse plaatselijke clubjes, die later gebundeld werden in verenigingsvorm. Nu, ruim 26 jaar later, is het lotgenotencontact nog steeds een belangrijke activiteit van BorstkankerVereniging Nederland. De BorstkankerVereniging Nederland wordt deels gefinancierd via KWF Kankerbestrijding, deels door contributie-inkomsten van leden en sympathisanten. www.borstkanker.nl

‘Lekker belangrijk’ is te bestellen via BorstkankerVereniging Nederland en kost exclusief administratie- en verzendkosten € 16,50


Henk van Voornveld (l), de broer van Leida, overhandigt het eerste exemplaar van het boek 'Lekker belangrijk' aan scheidend voorzitter van de Borstkankervereniging Nederland, Riet van der Heide (r).

« Terug

Sluiten