UCK Podcast #4: Wat is de kleur van jouw communicatie?

UCK_Podcast 4_1020x1080px.jpgvrijdag 31 juli 2020

Een flink deel van de Nederlandse bevolking is ‘van kleur’. Dat zie je stap voor stap meer terugkomen op tv, op internet en in campagnes. De emancipatie krijgt nu een stevige impuls met de Black Lives Matter beweging. En dat is maar goed ook, want iedereen verdient het om gehoord, gezien en bereikt te worden. Kunnen we dat proces versnellen? En hoe dan? Om maar even onszelf in de spiegel te kijken: van onze UCK-leden zijn er nog geen tien mensen van kleur. En datzelfde geldt ook voor veel communicatieafdelingen.

Hoe belangrijk is diversiteit in je team op dit punt? Wat voor invloed heeft het op de campagnes die wij bedenken? En op het bereiken van alle doelgroepen – ongeacht huidskleur of culturele achtergrond?

De NOS schafte onlangs na ophef hun ‘diversiteitsbokaal’ af, een prijs voor de journalist die veel vrouwen of mensen met een buitenlandse achtergrond in hun producties lieten voorkomen. Dat werpt de vraag op: kun je het tegenwoordig nog wel ‘goed’ doen? We moeten het – kortom – ook hebben over het ongemak van ‘witte’ mensen bij dit onderwerp. We willen best, maar hoe dan? Op dinsdag 28 juli ging presentator Maarten Hagg met gasten op zoek naar handvatten om dit gesprek goed te voeren, en om van bewust onbekwaam, bewust bekwaam te worden.

In deze uitzending hoor je Hubert Bedford (woordvoerder bij de gemeente Amsterdam en commentator NFL bij Fox Sports) en Hanneke Felten (onderzoeker bij Movisie en projectleider effectief discriminatie bestrijden bij Kennisplatform Integratie & Samenleving).

De podcast is hier terug te luisteren!

Links naar besproken bronnen:

James Baldwin: “The future of the negro in this country is precisely as bright or as dark as the future of this country. (…) What white people have to do is try to find out in their hearts why it was necessary (for them) to have a nigger in the first place. Because I am not a nigger. I'm a man. (…) If I'm not the nigger here, and if you invented him, you the white people invented him, then you have to find out why. And the future of the country depends on that. Whether or not it is able to ask that question.”

Productie + redactie #UCKOnlineProject Podcast #4: Marjolein Stoop, Eva-Maria den Balvert en Maarten Hagg

« Terug

Sluiten