UCK-lid Anna Groot exposeert post-mortemfoto’s

zaterdag 31 oktober 2015

Tekstschrijfster/fotografe en UCK-lid Anna Groot exposeert de komende maanden in Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam met post-mortemfoto’s. Naast haar werk wordt er nog een uitgebreide collectie foto’s tentoongesteld.

Anna maakt dit soort foto’s al sinds 2008. “Ik ben een gedreven uitvaartfotografe. Mijn belangrijkste drijfveer is om de nabestaanden iets in handen te geven, waar ze wat aan hebben bij de verwerking van het verlies van een dierbare”, licht Anna toe: “Vaak word ik gevraagd om te fotograferen als er een ouder overlijdt van jonge kinderen, zodat die kinderen later een mooie herinnering aan de overledene overhouden. Ik ben altijd getroffen door de dankbaarheid van de overgebleven ouder. Deze is op een uitvaart voor het eerst alleen 'in charge' met de kinderen. De uitvaart gaat dan vaak voor een groot deel aan hem of haar voorbij. Heel blij zijn deze mensen met hun 'extra paar ogen' die ik die dag ben geweest.”

Groepsportret
Op de expositie hangen drie foto's van Anna. “De meest in het oog lopende is een prachtig groepsportret van een overleden vader tussen zijn hele familie. Zijn vrouw, drie dochters met hun man en kinderen staan om hem heen, vier handen houden hem vast. Een heel bijzonder beeld”, vertelt Anna. “Het komt soms voor dat ik de overledene fotografeer, voordat de kist gesloten wordt. Dit is er zo een. Ik vind het heel bijzonder dat de familie toestemming heeft gegeven dit persoonlijke groepsportret tentoon te stellen."

Afgrijzen en ontroering
Foto’s van na het overlijden zijn meestal bestemd voor privégebruik en je ziet ze zelden in musea. Dit soort foto’s roepen al ruim anderhalve eeuw afgrijzen en ontroering op. ‘Post Mortem – foto’s vol liefde en verdriet’ is een expositie over deze opmerkelijke traditie. De expositie bevat onder andere 185 historische post-mortemfoto’s uit de grootste Europese collectie met dit onderwerp, die van de Britse verzamelaar Paul Frecker. Zijn collectie doodsportretten is de grootste van Europa, de meesten stammen uit de periode 1860-1920. Verder laat de expositie ook foto’s zien die de laatste jaren door uitvaartfotografen zijn gemaakt. Zij zetten een oude traditie voort met prachtige, ontroerende foto’s.

De expositie is van 2 november 2015 t/m 10 april 2016 te zien in Museum Tot Zover, gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

« Terug

Sluiten