Gemeente Utrecht lanceert open data portal

woensdag 18 maart 2015

Gemeente Utrecht heeft een data-portal gelanceerd in samenwerking met medialab SETUP. Met de portal wil de gemeente de eigen medewerkers en dataspecialisten in de stad stimuleren om actief met open data aan de slag te gaan. Dit is één van de initiatieven van de gemeente om datagedreven oplossingen te vinden voor vraagstukken in de stad, variërend van gezondheid en veiligheid tot mobiliteit en duurzaamheid.

De nieuwe portal is nu gevuld met circa 25 gemeentelijke datasets, een aantal dat in de loop van de tijd verder zal groeien. De datasets zijn ‘vrij’ te benaderen. Utrecht is niet de eerste stad die dit doet. Het beschikbaar stellen van data leverde in andere steden al zinvolle toepassingen op, waaronder bijvoorbeeld apps op basis van cultuurdata en een datagedreven dienst die schippers wijst op beschikbare ligplaatsen. Utrecht hoopt het initiatief leidt tot een aanbod van open data-diensten die inwoners en bezoekers van Utrecht kunnen wijzen op bijvoorbeeld vrije parkeerplekken, luchtkwaliteit en actuele informatie over evenementen.

Reflectie
De gemeente trekt op met lokale organisaties en creatieve ontwikkelaars. Medialab SETUP initieert in 2015 een reeks projecten die het onderwerp datagedreven sturing tastbaar maakt voor een breder publiek dan alleen de computervaardige voorhoede. Tom van de Wetering van SETUP: “Steeds meer mensen gaan zichzelf of hun werk sturen op basis van data. Door er met meer mensen actief mee aan de slag te gaan, leren we samen de mogelijkheden van data kennen. Daarnaast vinden wij ook reflectie op de mogelijke problemen, zoals privacy belangrijk.’’

Dit jaar kunnen medewerkers en geïnteresseerden in de stad op diverse momenten in het jaar aan de slag met opleidingen, ervaringslabs en themabijeenkomsten. Het programma werkt toe naar een ‘open data challenge’ in november, waarin ambtenaren samen met creatieve stedelingen de volle potentie van open data en de nieuwe portal benutten.

« Terug

Sluiten