Onder het motto: ‘Goed luisteren naar de wensen van mijn klanten en deze dan de juiste Vorm en Gestalt geven.’ – Michael Buchenauer

dinsdag 16 december 2014

Grafisch ontwerper Michael – spreek uit op zijn Duits, als van de gelijknamige aartsengel – woont al enige tijd in Utrecht. Zijn fascinerende website is deels tweetalig: het is Buchenauer ontwerp / Gestaltung.

Een motto dat vragen oproept. Goed luisteren, hoe doe jij dat?
‘De klant komt naar mij met een vraag. Ik begin met hem zijn verhaal te laten doen voordat ik invulling geef. Zo kan ik het pure beeld vormen. Pas daarna stel ik vragen: logische procesvragen, op zoek naar trefwoorden. Zo leer ik het profiel van mijn klant kennen. Eerst probeer ik de ander goed in beeld te krijgen als persoon. Dan gaat het me om zijn doel: waar wil de klant naar toe met mijn ontwerp?

'Vorm en Gestalt?’ Doet mij denken aan therapie...
‘Vorm is duidelijk. Gestalt is ook een knipoog naar mijn Duitse afkomst. Begrijpelijk dat je aan de Gestalttherapie denkt. Je kunt iets alleen gestalte geven als je het wezen ervan begrijpt. Door van de inhoud naar de vorm te gaan. Anders wordt vormgeving decoratie zonder kracht. Ik ben een oerdegelijk ontwerper.

Tijdens mijn opleiding in Duitsland deed ik veel buitenlandse excursies. Snel werd me duidelijk dat ik naar Nederland wilde want daar werd nog aan goed ontwerpwerk gedaan. Denk aan de formulieren van de Belastingdienst. Ik heb bij mooie ontwerpstudio’s gewerkt en ben sinds vijf jaar zelfstandig. Dat is goed en pittig; ik begon tijdens de economische crisis. Elke klant is koning, ik weet niet beter. Verder moet ik het hebben van mijn netwerk. De oude gedachte van het gilde komt weer tot leven. Daarbij kijken we kritisch naar elkaar terwijl we projectmatig samenwerken.

Bakker Fischer, die ik op mijn website als inspirator noem, is waar gebeurd. Helaas leeft hij niet meer. Ik hoop dat zijn voorbeeld overbrengt wat mijn ideaal is: klanten blij maken met mijn werk.’

http://www.buchenauerontwerp.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe rubriek: Onder het motto
Veel leden van de UCK voeren een motto op hun profielpagina (alleen toegankelijk voor leden). Waarom koos iemand juist dit motto? Is het van eigen makelij of ontleend aan een inspiratiebron? Wat zegt dit over hoe jij in je werk staat? Anderen voeren geen motto. Nooit aan gedacht? Of is jouw boodschap te complex voor één lijfspreuk? En als je er dan toch een moest kiezen, werd het dan een Cruyffiaans aforisme of een klassiek filosofisch statement uit het Grote Boek der Citaten? Vanaf nu krijg je op ongeregelde tijden een kijkje in de professionele keuken van UCK-leden. Via het doorgeefluik van hun lijfspreuk. Veel leesplezier. (NB. Wil jij meer over jezelf en je werk vertellen aan de hand van je motto? Neem dan contact op met Jac Janssen)

« Terug

Sluiten