Onder het motto: 'verbeelding brengt beweging' - Anne-Kee Deelen

vrijdag 28 november 2014

Anne-Kee is UCK-lid sinds 2006, het jaar dat ze zelfstandig werd. Bij haar aanmelding koos ze voor dit motto. Van eigen makelij. Heel wat inspiratiebronnen komen in deze drie woorden samen. Ook De verbeelding aan de macht, uit de zestiger jaren? Anne-Kee is net te jong om dat decennium bewust te hebben meegemaakt. Een citaat dat zij wel eens gebruikt, naar een van de grootste geesten aller tijden: Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal (Albert Einstein).

‘Als ik een verhaal wil vertellen, vertrek ik altijd vanuit het beeld’, vertelt Anne-Kee. ‘Ik probeer het eerst voor me te zien. Dan sluit ik mijn ogen en schrijf die film na.’ Dat deed ze al toen ze een klein meisje was. Had ze niet filmer moeten worden? Nee, want het verhaal in je hoofd biedt meer ruimte. ‘Zit je vast met je werk, ga dan naar je verbeelding om te zien hoe het anders kan.’

Is schrijven een noodzaak, in de zin dat je je verhalen moet delen? ‘Ik schrijf veel, maar deel niet altijd alles. Soms is het genoeg om het op papier te zetten. Delen kan ook wel spannend zijn. Vooral als het heel persoonlijk is. Het gaat bij mij een beetje in vlagen.’

Een andere inspirator is de Franse schrijver en piloot Saint-Exupery (van Le petit Prince). Een verkorte versie van diens gedicht:
Het verlangen naar de zee
Wanneer je een schip wilt gaan bouwen

Breng dan geen mensen bijeen

Om timmerhout te sjouwen

[….]

Maar leer eerst mensen verlangen

Naar de eindeloze zee

‘Verbeelding brengt mensen in beweging’, zegt Anne-Kee. ‘Door het verlangen aan te zetten.’

http://saamendeelen.nl

-----------------------------------------------------------------------------

Nieuwe rubriek: Onder het motto
Veel leden van de UCK voeren een motto op hun profielpagina (alleen toegankelijk voor leden). Waarom koos iemand juist dit motto? Is het van eigen makelij of ontleend aan een inspiratiebron? Wat zegt dit over hoe jij in je werk staat? Anderen voeren geen motto. Nooit aan gedacht? Of is jouw boodschap te complex voor één lijfspreuk? En als je er dan toch een moest kiezen, werd het dan een Cruyffiaans aforisme of een klassiek filosofisch statement uit het Grote Boek der Citaten? Vanaf nu krijg je op ongeregelde tijden een kijkje in de professionele keuken van UCK-leden. Via het doorgeefluik van hun lijfspreuk. Veel leesplezier! (Wil jij meer over jezelf en je werk vertellen aan de hand van je motto? Neem dan contact op met Jac Janssen)

« Terug

Sluiten