Utrechter wint Google prijs voor onderzoek Crowdsouring

maandag 28 april 2014

Utrechter Frederik Mijnhardt krijgt van Google Nederland een beloning van 5000,- euro voor zijn onderzoek naar in hoeverre het uitbesteden van werk via internet (crowdsourcing), een alternatief is voor het in dienst nemen van werknemers of het traditioneel uitbesteden van werk (outsourcing).

Mijnhardt is de eerste winnaar van de Google Internet Impact Afstudeer prijs die dit jaar wordt geïntroduceerd door Google en die bedoeld is om onderzoek naar de economische effecten en mogelijkheden van internet te bevorderen. Mijnhardt heeft inmiddels zijn eigen IT bedrijf en is oprichter van de Utrecht University Business Course. Hij is afgestudeerd master student in Business Informatics aan de Universiteit Utrecht.

Vertaalwerk
Mijnhardt richtte zijn onderzoek op het crowdsourcen van werkzaamheden van de vertaalafdeling van een internationaal softwarebedrijf. Op dit moment wordt het vertaalwerk gedaan door professionele vertalers van binnen en buiten de eigen organisatie. Maar doordat het werkaanbod sterk schommelt zijn de kosten en marktintroductietijd van vertalingen hoog. Onderzocht werd hoe de werkzaamheden via internet konden worden uitbesteed. Daarbij werd vooral gekeken naar de controle van de kwaliteit.

Selectie
Mijnhardt bedacht een methode om het vertaalwerk van de ‘crowd’ ook weer via crowdsourcing te laten controleren en testte zijn methode in een experiment waaraan enkele honderden mensen deelnamen. Daaruit bleek dat bij een juiste selectie van ‘crowdworkers’ het werk kwalitatief voldoende was en besparingen tot 70 procent mogelijk waren. Zijn conclusie is dat crowdsourcing in de toekomst een aantrekkelijk alternatief wordt voor het uitvoeren van vertaaldiensten en dat de ontwikkelde methode ook van toepassing kan zijn voor andere werkzaamheden.

« Terug

Sluiten