Hard oordeel over Utrechtse presentatie 2018

zaterdag 12 januari 2013

De Utrechtse delegatie was passieloos en miste elke vorm van urgentie bij de presentatie van de plannen. Dat is het oordeel van de jury waaraan het bidbook voor Europese Culturele Hoofdstad 2018 werd gepresenteerd.

Het rapport van de jury spreekt over de voorstellen in termen als ‘niet vernieuwend en creatief genoeg’ en ‘er ontbrak een opwindende artistieke visie’. Ook was de Europese dimensie niet sterk genoeg aanwezig in het plan en de voorgestelde managementstructuur onduidelijk. De jury vraagt zich ten slotte af wat er van het programma overblijft na 2018.

Kort na het verschijnen van het rapport vorige week, werd het debacle besproken in de Utrechtse gemeenteraad. Wethouder Frits Lintmeijer lichtte het Utrechtse bid daar toe en de oppositie in de raad leverde flinke kritiek op de gang van zaken. Echte conclusies werden verder niet getrokken.

De gemeente stelt dat de investering en die waren gemoeid met het binnenhalen van de titel Culturele Hoofdstad (circa 1,2 miljoen euro) niet geheel verloren zijn en nog ten goed kunnen komen van andere projecten zoals de viering van de Vrede van Utrecht.

« Terug

Sluiten