Raadsvoorlichters buigen zich over eigen vakgebied

vrijdag 05 september 2008

Op 2 oktober aanstaande komen raadsvoorlichters uit heel Nederland in Den Haag bijeen om te praten over de uitdagingen van hun nog jonge vak.

Het vak van raadsvoorlichter staat nog in de kinderschoenen. Het is ontstaan na de invoering van het duale stelsel in 2002. Hiermee kreeg de gemeenteraad een onafhankelijke positie ten opzichte van het College van Burgemeesters en Wethouders. Dit bood communicatiespecialisten de kans om de gemeenteraad te positioneren vanuit een eigen communicatiestrategie. De afgelopen zes jaar liepen veel raadsvoorlichters tegen problemen op, bijvoorbeeld het vinden van de juiste communicatiebalans tussen de raad en het college. Om uitdagingen het hoofd te bieden organiseren de gemeentes Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Westland gezamenlijk een landelijke bijeenkomst voor raadsvoorlichters.

Discussie
Tijdens de bijeenkomst blikt Rob Eijsermans terug op de aanpak van raadsvoorlichting sinds de dualisering en stelt hij de spanningsvelden van raadsvoorlichting ter discussie. Hij schreef samen met Mark Hendrikx het boek 'Raadscommunicatie in het duale bestel - de politiek dichter bij de burger, een praktische handleiding' (2006)'. Daarnaast gaat Saskia Decorte van bureau Motivaction in op de verschillende burgerschapsstijlen en wat dat betekent voor de uitvoering van raadscommunicatie-activiteiten. Ten slotte worden er twee workshops gehouden, een over omgaan met de media en een over contentoptimalisatie.

De bijeenkomst vindt van 9.30 uur tot 15.30 uur plaats in het stadhuis van Den Haag. Aanmelden kan bij Tina Ehrami, raadsvoorlichter griffie gemeente Den Haag, tel: 070-353-3219, e-mail: t.ehrami@denhaag.nl.

« Terug

Sluiten