Wandeling door Magazine! een tentoonstelling over tijdschriften

donderdag 26 januari 2006

In de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is van 10 november tot en 4 maart een tentoonstelling te zien over 150 jaar tijdschriften in Nederland. Deze tentoonstelling is volledig opgebouwd uit tijdschriften in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek. Van het oudste tijdschrift in Nederland tot de nieuwste Glossy zijn er exemplaren te vinden.

De tentoonstelling is opgebouwd uit verschillende onderwerpen: internationale gebeurtenissen, het koningshuis, de impact van bladen op opvoeding, emancipatie, werk, taboes, mode, wonen. Hier wordt vanuit verschillende invalshoeken naar gekeken. Soms heeft dit te maken met het journalistieke genre. Panorama verslaat een ramp immers anders dan Elsevier. Soms heeft dit te maken met tijd. Bij het onderwerp opvoeding ligt een tijdschrift van 50 jaar geleden, naast een Margriet van nu. Er wordt kort aandacht besteed aan de totstandkoming van tijdschriften, waaronder het redactieproces. Net voordat je de tentoonstelling verlaat, liggen de paparazzi nog op de loer.

Het was erg interessant om de tentoonstelling te bezoeken om de ontwikkeling van tijdschriften in Nederland te kunnen zien. Maar vooral ook om oude artikelen en advertenties te lezen. Bijvoorbeeld een getekende advertentie voor de eerste wasmachine van Hoover. De tentoonstelling geeft een prachtig beeld van het leven in Nederland door de jaren heen. Het is wel jammer dat alle tijdschriften in een vitrinekast liggen. Het liefs was ik ze met een kopje thee erbij gaan lezen. Bij de tentoonstelling hoort ook een tijdschrift Magazine waarin achtergrondartikelen staan. Dit krijg je bij je toegangskaart. http://magazine.kb.nl

« Terug

Sluiten