Vanaf mei verandert contract ZZP'er ingrijpend

gert-jan jansen lw-2852.jpgdonderdag 31 maart 2016

Er gaat per 1 mei het nodige veranderen voor zzp’ers. De VAR verdwijnt en maakt plaats voor een systeem van modelcontracten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Met deze maatregel hoopt de overheid schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Wat verandert er voor de Utrechtse zelfstandige communicatieprofessional?

Gert-Jan Jansen is naast zijn werk als dagvoorzitter actief voor de Utrechtse zzp’ers. Hij is oprichter van de ZZP-vloot Utrecht, het overkoepelende orgaan van zzp-netwerken in Utrecht. Als lid van het dagelijks bestuur van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) heeft hij de onderhandelingen met de minister in Den Haag van heel dichtbij meegemaakt.

Professionalisering
Gert-Jan legt de nieuwe regeling uit. “Nederland telt op dit moment 900.000 zzp'ers. Daarvan is in 3 tot 5 procent van de gevallen sprake van schijnzelfstandigheid. Met de nieuwe ‘DBA’ (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) hopen de regering en de Belastingdienst deze schijnzelfstandigheid aan te pakken. Het werken met de nieuwe modelcontracten vind ik aan de ene kant een onzinregeling, een bureaucratisch gedrocht. Aan de andere kant werkt het mee aan de professionalisering van de zzp'er, en behouden we voorlopig onze zelfstandigheidsaftrek en de MKB-aftrek. De regeling gaat per 1 mei in. Ik raad iedereen aan, om nu al met deze modelcontracten te gaan werken. Geloof me, de vorige regeling (BGL) was nog veel erger! Door de contracten in groten getale te gaan gebruiken, laten we zien dat we serieus met ons ondernemerschap bezig zijn.”

Verbinden
Gert-Jan is een echte netwerker. En vindt de tijd waarin we leven schitterend. “Het is toch geweldig hoeveel zelfstandigen er zijn? Alleen al in Utrecht zijn er 23.000 zzp'ers op 340.000 inwoners. Dat is relatief veel. De ZZP-vloot Utrecht, heeft als doel om netwerken binnen Utrecht met elkaar te verbinden. Daar breek ik een lans voor. Zie een netwerk niet alleen als een middel om klussen te verwerven, maar ook om je te verenigen met anderen. Elke zzp'er is autonoom. We moeten elkaar veel meer opzoeken en samenwerken.”

Communicatie
Hoe vindt Gert-Jan dat de communicatie rondom het invoeren van de nieuwe maatregel is gegaan? “De pers heeft het heel goed opgepakt, we hebben alles over de komende veranderingen in de krant kunnen lezen. Ook de website van de Belastingdienst is goed, en duidelijk. Je kunt er ook diverse modelcontracten downloaden. Wil je goed op de hoogte blijven, volg dan de zzp-portals, zoals zzpservicedesk.nl van PZO, zzpbarometer.nl of ZIPconomy.nl. En word lid van een belangenbehartiger!”

Tarieven opgenomen in cao?
Hoe zou Gert-Jan het vinden als in de toekomst tarieven opgenomen gaan worden in cao’s van bedrijven? “Tja, het zou helemaal geen gek idee zijn. Want het is af en toe schandalig welke tarieven betaald worden aan zelfstandigen. Wellicht dat dit zou kunnen leiden tot een wat consistenter prijsbeleid.” En hij besluit: “Ik ben hartstikke voor flexibiliteit, waarin verantwoordelijkheid wordt gelegd bij mensen van vlees en bloed en niet bij NV’s of BV’s. Bedenk dat het werken in grote bedrijven pas iets is van de laatste 45 jaar. En weet dat onze eigen Domkerk in de dertiende eeuw door 1.500 zelfstandige ondernemers is gebouwd!”

Redactie: Anna Groot

« Terug

Sluiten