Wie kan het meest begrijpelijk schrijven?

taalbattle.jpgvrijdag 22 september 2017

Voor de tweede keer organiseert de gemeente Utrecht een Taal Battle, een wedstrijd waarin bewoners, ambtenaren en de politiek met elkaar wedijveren in het schrijven van de meest heldere teksten.

Dit jaar wordt de battle gehouden op woensdag 11 oktober van 19 tot 22 uur. Plaats van het gevecht is Minrebroederstraat 2. Wil je meedoen, of komen kijken? Stuur dan een mailtje naar taalbattle@utrecht.nl.
In 2016 is ook al zo’n wedstrijd gehouden. Toen hebben de bewoners gewonnen! Bekijk hier een kort filmpje, waarin je ziet hoe het er aan toegaat. 

Niet te snappen
De gemeente Utrecht stuurt regelmatig nieuwsbrieven en brieven naar haar inwoners. En nog steeds zijn deze niet altijd even begrijpelijk. Bewoners snappen vaak niet wat er staat. De gemeente weet dat het probleem speelt. Want niet alleen deze schrijfwedstrijd is daar een gevolg van, ook op hun website geven ze aan dat ze open staan voor verbetering.

Zie je onbegrijpelijke woorden, zinnen of schrijffouten in een brief van de gemeente? Omcirkel of onderstreep eerst de onbegrijpelijke gedeelten in de brief. Maak er een foto van of scan deze in en mail dit naar: datkanbeter@utrecht.nl. Gewoon afgeven op het stadskantoor kan ook hoor!

Zelf heb ik ook vragen
Ook ik ontving laatst een brief van de gemeente die vragen opriep. Niet vanwege ingewikkeld taalgebruik, maar omdat iets impliciet wordt gelaten en niet wordt uitgelegd.
Mijn aanvraag voor een parkeervergunning voor autodelers is gehonoreerd. Goed nieuws dus. In hun brief staat: “U komt in aanmerking voor een 1e bewonersvergunning voor autodelers.” Hoezo 1e bewonersvergunning? Zijn er dan nog meer? Waarom gebruikt de gemeente het woord bewonersvergunning? Waarom niet parkeervergunning?

De volgende alinea begint zo: “De vergunning is voorlopig geldig vanaf… “ Ook hier weer onduidelijkheid. Hoezo voorlopig? Houdt de gemeente een slag om de arm? Komt er na een jaar een of andere aap uit de mouw? Wie het weet mag het zeggen. Ik heb mijn vragen inmiddels bij de gemeente neergelegd.

Anna Groot

« Terug

Sluiten