Deelnemers UCK Nazomeren 2012 in beweging

23-09-2012

Deelnemers aan UCK Nazomeren 2012 waardeerden het programma van vrijdag 14 september jongstleden met gemiddeld 7,8. Dat blijkt uit de enquete die werd gehouden onder de deelnemers. Zowel het inhoudelijke deel in de middag, als het avonddeel met barbecue en borrel in de sfeervolle kapel van het Centraal Museum, krijgen een ruime voldoende.

Kritiekpunten zijn ook genoteerd. Zoals de akoestiek in de kapel, waardoor er teveel galm was als het strijkje speelde. En natuurlijk werd de ene spreker in het middagdeel meer gewaardeerd dan een ander, ook al door het verschil in interesse bij de deelnemers. Het thema van Nazomeren 2012 was "boeien, binden en in beweging brengen van de crowd" in een tijd vol individualisme. Welke uitdagingen zijn er daarbij voor communicatieprofessionals? Het programma werd voor een deel gevuld met geselecteerde bijdragen van UCK-leden, die zich aanboden na een oproep.

Plenair
Inleidend spreker Guido Rijnja werkte in een boeiende presentatie de metafoor ‘het zoeken van doorwaadbare plaatsen’ uit. Hij is aan de Universiteit van Twente gepromoveerd met zijn proefschrift 'Genieten van weerstand'. "Communicatieafdelingen zijn er niet voor de beleidsreparatie, maar vooral om het contact met burgers te zoeken om gewenst of vastgesteld overheidsbeleid te helpen realiseren", stelt Rijnja. "Communicatiespecialisten moeten leren omgaan met weerstand; niet 'weg' bewegen of helpen doordrukken, maar meebewegen; thema’s vinden om met succes burgers in beweging te krijgen." Tweede plenair inleider Ton Baetens van Politiek Online liet de verschillen zien tussen de rol van de (social) media in de verkiezingen in Nederland en de VS. In Nederland gaat het nog steeds meer over de inhoud, dan over de persoon. Ook in media hebben inhoudelijke onderwerpen nog steeds de overhand. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS.

Sessies
In de parallelle workshops die daarna volgden, verdiepten de deelnemers zich ondermeer met Willem Addink in de inzet van nieuwe media bij participatie van burgers bij gemeentelijk beleid. Amarens Schuurmans bracht de succesvolle inzet van (social) media bij de organisatie van Alpe d’Huzes (Amarens Schuurmans) in beeld. In een tijd van individualisme brengen meer dan 9000 vrijwilligers meer dan 30 miljoen euro bijeen tegen de gevolgen van kanker. Sander Datema vertelde over het succes van ‘durftevragen’. Inmiddels niet alleen een hashtag op Twitter maar een internationaal concept om mensen te betrekken bij het oplossen van problemen. Hetgeen ook nu in praktijk werd gebracht. Claire de Haan ten slotte liet in haar workshop de deelnemers zelf bewegen en zo aan den lijve ervaren hoe bewegen voelt, weerstand die daarbij loskomt en hoe je daarmee kunt omgaan.

Avondprogramma
Nazomeren werd traditioneel afgesloten met een borrel en lekker eten. Dit keer op een locatie die vooraf geheim werd gehouden omdat de deelnemers er naartoe moesten lopen met hulp van QR-codes die door middel van een smartphone onderweg werden uitgelezen. Zo wandelde het gezelschap in groepjes door de stad. Van Seats2meet naar het Centraal Museum. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de barbecue in de binnentuin zou zijn. Helaas stond het nazomerweer dat nu niet toe. Daarom werd uitgeweken naar de mooie kapel van het museum. Met een borrel, lekker eten en goed gezelschap sloten we Nazomeren 2012 af. Hieronder de fotoreportage gemaakt door UCK-lid Eut van Berkum.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten