Een eigen 'levend' lettertype voor Regio Utrecht

U-type.png12-07-2016

Er is speciaal voor de regio Utrecht een eigen lettertype ontwikkeld. Economic Board Utrecht (EBU) gaat het font - ‘U-type’ - gebruiken in een internationale campagne van ter promotie van Utrecht. Het lettertype zal blijven veranderen en groeien, net als Utrecht.

U-Type is ontworpen door Guido de Boer, grafisch ontwerper en docent aan de HKU. Het U-Type is uit één van zijn handschriften voortgekomen. Tijdens een zogenaamde Research Day hebben twaalf HKU-studenten er een dag lang mee geëxperimenteerd en dat leverde zeer bruikbare inzichten op. Het betreft een levend lettertype, zegt de bedenker: “de karakters veranderen van vorm naar de smaak en stemming van de schrijver en naargelang welke andere letters in de buurt staan. De letters, die geïnspireerd zijn op het handschrift, zijn soms sterk, dan weer rond, of speels.”

Dynamisch
“Bij het typen van de letters, verandert het lettertype de hele tijd", zegt ontwerper Guido de Boer. ,,En daar kan je zelf keuzes in maken." Daarvoor ontwierp De Boer alle tekens meerdere keren. Ook hoe de letters op elkaar reageren, door bijvoorbeeld samen te voegen. ,,Alleen voor het woord ideeën heb je misschien wel vierhonderd mogelijkheden”, legt De Boer uit.

Toekomst
Op de nieuwe website utrechtregion.com wordt het U-Type ingezet om van internationaal talent voor Utrecht aan te trekken. Het is de bedoeling dat meer Utrechtse partijen het nieuwe lettertype in de toekomst gaan toepassen in hun uitingen.

Klik hier om een animatie van U-type te zien

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten