Utrecht als gemeente beste digitale dienstverlener

digitaal.jpg03-11-2017

Utrecht is de gemeente met de best ontwikkelde digitale dienstverlening. Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio in samenwerking met kaartenmaker Esri. In de top 10 van de onderzochte gemeenten staat Utrechtse Heuvelrug op de 7e plaats.

Aanleiding om de kwaliteit van de digitale dienstverlening van gemeenten te onderzoeken is de afspraak dat alle gemeenten in ons land deze dienstverlening dit jaar op orde moeten hebben. Maar dat blijkt in veel gevallen nog niet zo te zijn. Er werd onderzoek gedaan naar belastingen, meldingen over de openbare ruimte en bereikbaarheid van de gemeente op basis van contactgegevens.

Investering
Gemeente Utrecht investeert al drie jaar lang heel bewust in de digitale dienstverlening, zo laat een woordvoerster weten. Daaraan werken negen specialisten fulltime. In dat proces gaat veel aandacht uit naar vindbaarheid, eenvoud en begrijpelijke taal.

Onvindbaar
Gemeenten die een belastingsamenwerking aangaan scoren volgens de onderzoekers al snel beter. Ook zorgt uitbesteding van digitale dienstverlening in sommige gevallen voor betere websites met gestandaardiseerde formulieren. Dit in tegenstelling tot gemeenten met gebruiksonvriendelijke websites en een matige zoekfunctie, waardoor informatie vaak moeilijk is te vinden.

De top 10 van gemeenten met goede digitale dienstverlening ziet er als volgt uit:
1. Utrecht
2. Etten-Leur
3. Halderberge
4. Woensdrecht
5. Reimerswaal
6. Rotterdam
7. Utrechtse Heuvelrug
8. Tholen
9. Wijchen
10. Sittard-Geleen

Naast Utrecht is in de top 10 als grote stad alleen Rotterdam vertegenwoordigd (als 7e). Tilburg volgt op 22, Wageningen op 45, Groningen op 60, Den Haag op 64, Eindhoven op 98 en Amsterdam pas op 128. In de hoofdstad wordt nog veel papier gebruikt.

Het volledige onderzoek is hier te downloaden

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten