Inhuren verslaggever door gemeente Oudewater zorgt voor ophef

Oudewater.jpg07-08-2018

Veel aandacht in landelijke media deze week over het nieuws dat het gemeentebestuur van Oudewater zelf een verslaggever gaat inhuren om verslag te doen van wat er in de raad wordt besloten.

De gemeente neemt deze maatregel omdat er geen belangstelling meer is van lokale of regionale journalisten voor wat er in de raad van Oudewater aan politiek wordt gedaan. Dat komt door de krimpende budgetten van lokale en regionale media, waardoor er ook steeds minder journalisten zijn. Een trend van journalistieke verschraling die al jaren zichtbaar is en steeds nijpender wordt.

Niet uniek
Met het inhuren van een verslaggever is Oudewater niet uniek. Bijvoorbeeld Heerenveen (al ruim drie jaar geleden) en Maastricht (een jaar geleden) gingen Oudewater al voor. Los hiervan zijn er ook al jarenlang veel gemeenten die een eigen communicatieadviseur hebben speciaal voor de gemeenteraad. Hij of zij doet vaak ook al verslag van wat er in de raad wordt besproken. Via persberichten belanden deze stukken in media. Regelmatig 1op1 overgenomen, omdat ook hier de eindredactie-capaciteit bij media ontbreekt.

Gestopt
In Oudewater wordt ondertussen met gemengde gevoelens gereageerd op het besluit van het gemeentebestuur. Verslaggever Otto Beaujon van de plaatselijke IJsselbode laat aan NOS Nieuws weten definitief te zijn gestopt met verslaggeving over de raad van Oudewater nadat hij telkens weer forse kritiek kreeg op zijn berichtgeving. Verschillende coalitiepartijen in Oudewater verdedigen het besluit om een verslaggever in te huren door het belang van feitelijke verslaglegging aan inwoners te benadrukken.

Tekst: Koen van Tankeren

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten