UCK-lid Ron Kaiser communicatieadviseur en nu ook mantelzorgmakelaar

181216 Ron Kaiser.jpg15-02-2019

Sinds kort is UCK-lid Ron Kaiser niet alleen communicatieadviseur, maar ook gediplomeerd mantelzorgmakelaar. Het beroep bestaat al vijftien jaar, maar krijgt pas de laatste maanden steeds meer aandacht, vanwege de groeiende behoefte eraan. Wat bewoog Ron om dit op te pakken?

Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning veranderde er in 2015 veel in de regelgeving en de zorg voor mensen die daarvan afhankelijk zijn. Eén van de uitgangspunten is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen en niet te snel naar een verzorgingshuis gaan. Dat thuis wonen gaat dan gepaard met hulp aan huis. Vaak komt dat er op neer dat kinderen hun ouders verzorgen.

Neus op feiten
Ron Kaiser: “Ik begrijp dat het geen gebruikelijke keuze is om als communicatiemanager na ruim 25 jaar in de zakelijke en financiële dienstverlening over te stappen naar de zorg. Maar ik kon eigenlijk niet anders. Want sinds drie jaar ben ik zelf mantelzorger eerst van mijn moeder en nu van mijn vader. En toen werd ik met de neus op de feiten gedrukt: de combinatie van werk, gezin en mantelzorg is loodzwaar en heeft me als zzp-er zelfs een opdracht gekost. Het systeem is niet ingericht op deze groeiende groep werkenden.”

Diploma
Tijdens een post-HBO-opleiding van een jaar waarin hij zich verdiepte in alle zorgwetten, procedures en verschillende instanties, schoolde hij zich in het vak van mantelzorgmakelaar. Op 8 februari jongstleden ontving hij zijn diploma. Wonend en werkend vanuit Zeist profileert hij zich nu – met een knipoog - als de eerste mannelijke mantelzorgmakelaar van de Utrechtse Heuvelrug.

Uitgelachen
“Met mijn eigen ervaring en de kennis van mijn opleiding kan ik nu anderen helpen die niet meer weten hoe ze mantelzorg kunnen en moeten organiseren”, legt Ron uit. “Want alle afspraken met zorgverleners en instanties vinden overdag plaats. Je wordt uitgelachen wanneer je vraagt of dit ook in de avond of in het weekend kan. Het besef dat ieder uur niet werken als zzp-er direct geld kost, snapt nog niet iedereen. Natuurlijk word ik tegen betaling ingehuurd voor mijn diensten, maar dan kan ik mensen wel snel en efficiënt helpen. Onafhankelijk en ongebonden kan ik mensen wijzen op de mogelijkheden en waar ze recht op hebben.”

Combinatie
Het doel dat Ron nu voor ogen heeft is om beide vakken te gaan combineren. “Ik kom uit de financiële dienstverlening, de pensioenwereld”, legt Ron uit. “Met mijn communicatiekennis wil ik proberen de communicatie over mantelzorg te verbeteren. Dat doe ik voor de vereniging van mantelzorgmakelaars, maar natuurlijk ook in mijn eigen praktijk. Daarnaast wil ik communicatieopdrachten blijven oppakken in het publieke domein en de zorg. Ik hoop dat ik daarmee een ideale brug kan slaan.”

Op de foto Ron Kaiser met zijn vader (foto: UCK-lid Inge Pont)

Tekst: Koen van Tankeren

Zie ook: Item Nieuwsuur over fenomeen zorgmakelaar

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten