Rechter: JA/JA sticker geldt niet voor huis-aan-huisbladen

ja-ja-sticker.jpg28-02-2020

De Rechtbank heeft in een hoger beroepszaak - aangespannen door Stadsblad Utrecht – deels een stokje gestoken voor het plan van de gemeente Utrecht om als eerste in Nederland een JA/JA sticker in te voeren. Het mag niet gelden voor huis-aan-huisbladen.

De nieuwe maatregel die sinds 1 januari jongstleden in de Domstad van kracht is, is volgens de rechter in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens waarin de vrijheid van meningsuiting (en dus ook de persvrijheid) wordt beschermd.

Tegenovergesteld
De JA/JA sticker is precies het tegenovergestelde van het huidige stickersysteem. Nu krijgen Utrechters alle drukwerk nog in de brievenbus, tenzij er een sticker op hebben geplakt (met JA/NEE of NEE/NEE).

Zelf aangeven
Met ingang van 1 januari 2020 mochten Utrechters zelf aangeven of ze reclame en huis-aan-huisbladen in de brievenbus willen. En als ze dit willen moesten ze dus een JA/JA sticker op de deur plakken. Zonder sticker mocht er geen drukwerk of huis-aan-huisblad meer in de bus worden gestopt. Door de recente uitspraak van de rechter geldt de maatregel dus niet meer voor huis-aan-huisbladen.

Voortbestaan
Het Stadsblad vreesde voor haar bestaan omdat adverteerders afhaken of minder willen betalen voor hun advertenties in de krant, als er nog maar weinig huishoudens een krant willen ontvangen. 

Er loopt nu nog een bodemprocedure waarbij er dieper op de materie wordt ingegaan en waaruit ook een uitspraak volgt.

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten