Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Sanne Hermans

SanneHermansFOTO1.jpg08-03-2021

De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er eentje uit en spreken kort met diegene over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Sanne Hermans.

door Wilmie Geurtjens

Wil je jezelf even voorstellen?
Met ingang van 11 maart ben ik persvoorlichter voor een aantal wethouders bij de gemeente Utrecht, maar tot en met 10 maart doe ik nog de social woordvoering en omgevingsanalyses bij het UMC Utrecht. Tussen die twee banen zit één avond, dat klopt. Ik hou gewoon van rennen en vliegen en heb zin in iets nieuws. Ik ben nog jong, 28, en werk nu drie jaar in het communicatieveld. Ik maak de overstap omdat ik verder wil groeien. Eens bij een heel andere organisatie kijken. Bij het UMC Utrecht begon ik als stagiaire voor de master Communicatie en Organisatie. Ik deed er social media, pers en redactie, precies de dingen die ik interessant vind. Het pakte goed uit en ik werd gevraagd om te blijven als communicatiemedewerker. Dat voelde als the key to the kingdom! Ik kreeg het beheer over de persbox en heel erg veel vertrouwen om te spelen met onderwerpen. En dat zijn er in het UMC Utrecht ontzettend veel. De organisatie is koploper in wetenschappelijk onderzoek, nieuwe technieken en behandelingen. Een voorbeeld dat me erg is bijgebleven: ze kunnen al bij tweejarige meisjes met kanker eicellen uitnemen en invriezen, zodat ze later toch kinderen kunnen krijgen. Ik keek onder andere mee bij een niertransplantatie en een 3D-operatie, waarbij je het gevoel hebt dat je écht in iemands buik zit. Om kinderen blij te maken die zijn opgenomen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, een onderdeel van het UMC Utrecht, komen er geregeld dieren op bezoek in het ziekenhuis. Dan loopt er opeens een geit door de hal. Zulke onderwerpen bracht ik bij de pers onder de aandacht. Tien maanden later kreeg ik een eigen woordvoerdersportefeuille, naast twee senior woordvoerders die me hielpen als het nodig was. Het zijn allemaal functies waarin ik heel veel kan dóen. Precies waar ik zin in had, want ik was wel uitgekeken op luisterend leren.

Wat is je expertise binnen het communicatieveld?
Ik oriënteer me nog steeds op wat ik wil. Mijn interesse is in ieder geval breed, met de komende tijd een focus op persvoorlichting. Ik heb ook echt een hart voor crisiscommunicatie, zoals het afgelopen jaar tijdens de COVID-uitbraak. Het is interessant, puur, je kunt er geen maanden over nadenken. En ik ben gek op fotografie.

Hoe zet je je expertise op dit moment in?
In de coronacrisis heb ik een nieuwe taak gevonden: ‘social woordvoering’. Op dat moment hadden we te weinig focus op social media. De meesten deden het erbij, naast hun andere taken. Maar de pers kon niet meer binnenkomen en vragen stellen, dus we zochten naar andere manieren om ietsje meer duidelijkheid te brengen naar het publiek. Daarvoor heb ik de rol van omgevingsanalist op me genomen. Ik onderzocht welke vragen mensen stellen op social media, via mail en telefoon, en bedacht vervolgens met collega’s hoe we hen konden informeren. Dat deden we door mensen in de breedste zin te informeren over wat COVID-19 was en welke gevolgen het had. Tegelijkertijd keken we ook naar onderwerpen die voor onze eigen patiënten van belang waren, bijvoorbeeld door een video te maken over het virus en zwangerschapvoor onze website en alle social media. Ik heb enorm veel geleerd. Nu is het bij Marketing en Communicatie weer rustiger en voor mij tijd voor iets anders. Werken bij de gemeente Utrecht lijkt me interessant omdat je te maken hebt met heel veel verschillende doelgroepen en onderwerpen.

Hoe lang ben je nu lid van UCK?
Ik was net een maand lid toen corona alles stillegde. Sinds begin 2020 dus.

Waarom ben je lid geworden van UCK?
Ik was toen ik net begon met werken echt klaar met luisterend leren. Het was een beetje opstandigheid tegen de universiteit, ik had even genoeg van colleges. Tot ik zin kreeg om iets te doen met gelijkgezinden. Ik zag dat de UCK heel veel dingen dééd, zoals actieve workshops en bezoeken aan bedrijven en organisaties.

Wat zijn je ervaringen tot nu toe?
Die zijn online, dat is een beetje jammer, al heb ik wel echt leuke en interessante dingen voorbij zien komen. Ik heb alleen nog geen enkele fysieke bijeenkomst meegemaakt. Daar zie ik wel naar uit.

Wat zijn je verdere verwachtingen en wensen van UCK?
Ik hoop op een laagdrempelige manier vakgenoten te ontmoeten. Tot nu toe heb ik bij de overheid gewerkt. Zo ben ik heel benieuwd of mensen tegen dezelfde dingen aanlopen of dezelfde ervaringen hebben in andere, commerciële organisaties.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
SanneHermansFOTO1.jpg1,0 MBimage/jpegdownload

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten